Çiftçi dertli: Batı Trakya’da tarlaları yaban domuzları basıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çiftçi dertli: Batı Trakya’da tarlaları yaban domuzları basıyor

Çiftçi dertli: Batı Trakya’da tarlaları yaban domuzları basıyor

Batı Trakya’da Rodop ilinin belirli köylerindeki çiftçiler yaban domuzlarından şikayetçi.

Sasallı (Salpi), Kalanca (N. Kallisti), Palazlı (Palladio), Ortacı (Amvrosia) ve Balanbanköy’deki (Dialambi) çiftçiler ve özellikle mısır üreticileri gece geç saatlerde tarlalarını yaban domuzlarının bastığını söylüyor.

ERT Komotini Radyosu’na konuşan Sasallı bölgesinden bir çiftçi “Son iki yıldır büyük sorunla karşı karşıyayız. Zararımız binlerce euro” diyor ve ekliyor:

“Mısır yetiştirmek için bütün yaz boyunca uğraşıyoruz ve domuzlar bir gecede tarlaya girip ne varsa yiyor. Sadece Sasallı bölgesinde 500’den fazla yaban domuzu var”.

Azınlıkça’nın aktardığına göre sorunla ilgili Yunanistan Devlet Tarım Tazminatları Kurumu ELGA’ya başvurduklarını anlatan çiftçiler “ELGA, tarladaki zarar %30’u aşmayınca tazminat ödemiyor. Zaten üretimin %30’u zarar görürse biz bütün kârımızı kaybetmiş oluyoruz. Üretim maliyeti yüksek, kazanç payı düşük. Hasar ise oldukça büyük” diyor.

Gece boyunca tarlalarını bekleyebilecek durumda olmadıklarını ifade eden çiftçiler, yetkililerden yardım isterken “Geceleri hayatlarımızı riske alarak bazen tarlaya giriyoruz. İnsanı öldürebilecek bir hayvandan bahsediyoruz. Avcılarla bile yaban domuzu nüfusu azalmıyor. Gerekirse bütün çiftçiler Orman Müdürlüğü’nden izin alsın ve tarlasını korusun. Gerekmesi durumunda plastik mermi kullanılsın” önerisini sunuyorlar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.