Tsipras ile görüşen Erdoğan: ‘Batı Trakya’da inşallah seçimle müftü olacak’ - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tsipras ile görüşen Erdoğan: ‘Batı Trakya’da inşallah seçimle müftü olacak’

tsipras erdogan nato

Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Brüksel’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nden dönüşte yaptığı açıklamada Batı Trakya’da müftü seçimi konusunu Yunanistan Başbakan Tsipras’ın da kabul ettiğini duyurdu.

Türkiye Başkanı Erdoğan, Brüksel’de Başbakan Tsipras ile bir araya geldi. Görüşmenin detaylarını Türk gazetecilerle paylaşan Erdoğan, Batı Trakya’da müftü seçimi ve Atina’ya cami konusu ve diğer meseleleri Başbakan Tsipras ile görüştüğünü ve ilerleme kaydettiklerini belirtti.

Tsipras-Erdoğan görüşmesinde Batı Trakya konusunu ciddi manada ele aldıklarını söyleyen Türkiye Başkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Batı Trakya’da atamayla mütfü değil, seçimle müftü gelmesi konusunu hatırlattık. İnşallah seçimle mütfü olacak. Hayır demiyor, yeni sisteme geçeceğiz diyor, atama olayını kaldıracağız diyor. Yani bu konuda bir yeşil ışık yaktı diyelim ama, henüz iş bitti diyebilecek durumda değiliz.”

Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile görüşmesini Türk gazetecilere aktardığı kısım şöyle:

“Görüşmemizde Yunanistan’da bulunan 8 darbeci asker, Ege’deki güvenlik durumu, göç ve mülteciler konusundaki işbirliği, Atina’daki cami, Müslüman azınlık, Kıbrıs meselesi, Rum tarafının tek yanlı hidrokarbon arama faaliyetleri gibi konuları ele aldık.

Tsipras, iyi niyetli hareket ediyor, ilişkilerimizi geliştirme iradesi var. Ama mesafe almak için daha çok çalışmamız gerekiyor. Mesafe almaya da şiddetle ihtiyacımız var. Tsipras’la görüşmemizde, askeri meseleleri de konuştuk. Ayrıca Türk yatırımcıların oradaki yatırımlarına da değindik. Yunanistan, Türk yatırımcıları hep beklemiştir, beklemeye devam ediyor.

Yunanistan’la sağlıklı bir çalışmayla sıkıntıları pekala aşabileceğimize inanıyoruz. Yunanistan’a kaçmış olan FETÖ’cü 8 askerin durumunu, sınır ihlali yaptıkları için Türkiye’de yargılanan iki Yunan askerlerinin durumunu da konuştuk.

Ayrıca, Fethiye Camii, Atina’da cami meselesi, bunların restorasyonu meselesini de konuştuk. Batı Trakya konusunu ciddi manada ele aldık. Batı Trakya’da atamayla mütfü değil seçimle müftü gelmesi konusunu hatırlattık. İnşallah seçimle mütfü olacak. Hayır demiyor, yeni sisteme geçeceğiz diyor, atama olayını kaldıracağız diyor. Yani bu konuda bir yeşil ışık yaktı diyelim ama, henüz iş bitti diyebilecek durumda değiliz.

Bizim mücadelemizi asla engellemez. Bizim FETÖ ile mücadele konusunda ne denli kararlı olduğumuzu, Sayın Tsipras dahil herkes biliyor. Kendisine, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, helikopterle kaçtıkları Yunanistan’da barınmakta olan 8 darbeci askerin Türkiye’ye iadesinde ısrarcı olduğumuzu anlattım. Tabii o da, Edirne’de sınır ihlali yapan askerlerinin üzerinde duruyor

Meselelerin halli için iyi niyetli biçimde gayret gösterme konusunda mutabık kaldık.

Kıbrıs meselesini de konuştuk. Adanın kuzeyindeki güneyindeki gelişmeler noktasında Guterres çerçevesi diye anılan planı konuştuk. Guterres, bu konuda bölgeye bir kadın temsilcisini gönderecek. Çalışmaları olacak. Bu konuda da Tsipras’la görüşmelerimizi gerçekleştirelim. Gerek dışişleri bakanım, gerek istihbarat gerekse genelkurmay başkanlarımız karşılıklı olarak bir araya gelip bunları, Ege’yle ilgili konuları görüşecekler, olgunlaştıracaklar. Daha sonra biz de görüşeceğiz.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.