Yunanistan bu hastalıkta en fazla yeni vakaya sahip - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan bu hastalıkta en fazla yeni vakaya sahip

Yunanistan bu hastalıkta en fazla yeni vakaya sahip

Yunanistan Hodgkin hastalığında dünya geneli en fazla yeni vakaya sahip ülke oldu.

Dünya geneli her 100.000 kişide 1 görülen hastalığın Yunanistan’daki oranı 2016 yılı itibarıyla 100.000’de 5,3 olarak belirlendi.

Hodgkin hastalığı veya Hodgkin lenfoma lenf nodüllerinde tümöral büyüme biçiminde başlayarak gelişen hastalık. 1832’de Thomas Hodgkin tarafından tanımlandığı için onun adıyla anılır. Ayrıca lenfogranülamatoz; lenfadenom, malin granuloma gibi adlarla da tanımlanır. Nedeni bilinmemektedir. En sık genç erişkinlerde (15-35 yaş) ve 55 yaş üzerinde görülür. Hodgkin lenfomada hastanın yaşı, cinsiyeti ve hastalığın evresi, tümör yükü, histopatolojik alt tipine bağlı olarak radyoterapi, kemoterapi ya da hematopoietik kök hücre nakli tedavi için uygulanabilir. Hodgkin lenfoma, bir lenf nodu grubundan diğerine sırayla yayılır ve sistemik belirtilerin gelişmesiyle hastalık ilerler. Hodgkin hücreleri mikroskopla incelendiğinde, histopatolojik bulgu olarak karakteristik çok çekirdekli Reed-Sternberg hücreleri görülür. Geçmişinde, Epstein-Barr virüsünün neden olduğu Enfeksiyöz Mononükleoz hastalığı bulunanların Hodgkin lenfomaya yakalanma riski artmıştır.

1990-2016 yıllarını kapsayan ve Amerikan onkoloji dergisi “JAMA Oncology” tarafından yürütülen araştırmaya göre bu hastalıkta en fazla yeni vaka Yunanistan’da görüldü. Ancak Hodgkin lenfoma’sından en fazla ölenleri ise 100 binde 2,2 ile Afganistan’da bulunuyor.

Araştırmadan ayrıca dünya geneli akciğer ve kolon kanserlerinin en fazla ölüme neden açan kanser türleri olduğu ortaya çıktı. Bu iki kanser dışında deri kanseri vakalarında da son 10 yılda artış olduğu gözlemlendi. Diğer taraftan mikroorganizmaların yol açtığı mide kanseri gibi kanserlerde azalma söz konusu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et