Nihat Süleyman İskeçe’nin dağlık kolunu anlattı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Nihat Süleyman İskeçe’nin dağlık kolunu anlattı

Nihat Süleyman İskeçe’nin dağlık kolunu anlattı

İskeçe’nin (Xanthi) dağlık kolundan Nihat Süleyman 22 yıldır Almanya’da göçmen olarak yaşıyor.

Tersanelerde çalışan İskeçeli göçmen gemi boyuyor. “Zorlu ve sağlığa zararlı bir iş yaptıklarını” anlatan Nihat gerek kendi köyünden gerekse de civar köylerden demir inşaat ile uğraşan birçok kişinin tayini çıkmamış öğretmen, eski inşaat işçisi ve çiftilerden ibaret olduğunu kaydediyor.

“Kriz yıllarında Almanya’ya göç edip ırgat olarak çalışıyorlar. Eğitimleri için büyük paralar harcayan aileleri şimdi evlatlarının göç ettiğini ve basit bir işçi olarak çalıştığını görüyor. Yaklaşık 5-6 bin kişiden bahsediyoruz ve sağlıksız işlerde çalışıyorlar” diyor.

İskeçe İlinden Sorumlu Eyalet Başkan Yardımcısı Kostas Zagnaferis bölgede hayata geçirilecek Egnatia Otobanı projesinin işsizlere “nefes aldıracağını” ifade ederken “Tarım ve hayvancılık dışında bölge inşaat işiyle uğraşanların sayısı çok. Birçok kişi bu şekilde iş bulacak diye inanıyorum”.

Sözleşmeli tarıma da değinen Zagnaferis bölgede dağ çayı, kekik ve diğer aromatik bitkilerin bu şekilde yetiştirildiğine dikkat çekerek “Birçok şey bize değil hükümete bağlı. Zorlu yıllardan geçiyoruz ve bazı vatandaşlarımız göç ediyor. Ancak göç edenler de yurtdışının güllük gülistanlık olmadığını görüyor ve geri dönmeler de başladı” ifadelerini kullanıyor.

Bölgedeki dağ çayının yerleştirildiği tarlaları ziyaret eden eyalet meclis üyesi Katerina Gerostergiou ERT Komotini devlet radyosuna yaptığı açıklamada “Çiftçilerin memnuniyeti karşısında etkilendim. Tatmin edici bir gelirleri olduğunu düşünüyorlar. İskeçe ve Rodop illerinde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için Ketenlik (Kentavros) köyündeki gibi birçok adımın atılması gerekiyor” diyor.

Gerostergiou Azınlıkça’nın aktardığına göre “Köylerini destekleyen bu insanlara ekonomik açıdan kalkınmaları için fırsat sunmalıyız çünkü ciddi bir göç sorunu var. Bu köylerde kalanların çoğunluğu kadınlar ve çocuklar” ifadelerini kullanıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et