Eda Molla Hüseyin Bulgar işgali dönemindeki Batı Trakya’yı anlattı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Eda Molla Hüseyin Bulgar işgali dönemindeki Batı Trakya’yı anlattı

Eda Molla Hüseyin Bulgar işgali dönemindeki Batı Trakya’yı anlattı

“Günümüzde insanlar arasındaki sosyal ilişkiler tarihten o kadar etkilenmiyor. Geçmişe kıyasla daha eğitimliyiz. Ötekisini daha iyi anlayabiliyoruz”.

Bu sözler ERT Komotini devlet radyosundan Maria Nikolaou’ya konuşan Tesalya Üniversitesi öğrencisi Gümülcineli Eda Molla Hüseyin’e ait.

Gümülcine’de Tarih ve Etnoloji Fakültesi’nin öncülüğünde düzenlenen “Kimlikler ve Kriz Dönemlerinde Farklılıklar” adlı panelde bir sunum yapan Eda, “Bulgar işgali döneminde Batı Trakya’daki Hıristiyan ve Müslümanlar arasındaki sosyal ilişkileri” konu alan araştırmanın sonuçlarını aktardı. “Üzüntüde ve sevinçte birlikte vardılar ve birlikte varlar” diyen Eda Molla Hüseyin, Bulgar işgali yıllarıyla ilgili olarak “Çok zorlu yıllardı. Açlık hakimdi. İnsanlar çalışıyordu ve kazandıklarını Bulgarlar alıyordu. Evlerine bile giriyorlardı. Aynı sorunları Hıristiyanlar da Müslümanlar da yaşadı. Şehirlerde yaşam daha zordu. Köylerde daha kolay yiyecek buluyorlardı. Ürettikleri buğdaydan, mısırdan bir şeyler saklayabiliyorlardı. Şehirlerde ise çok kişi açlıktan öldü” ifadelerini kullandı.

“Burası artık Yunanistan değil…”

Farklı din, Bulgar işgalcilerin insanlara farklı muamele yapmasına yol açmadı. İşbirlikçileri dışında bütün Yunanlara aynı katılıkta davrandılar. Halkın büyük bir çoğunluğu acı çekiyordu. Eda da bu durumla ilgili olarak, “Onlara sıklıkla ‘Bulgar toprakları üzerindesin, artık burası Yunanistan değil’ diyorlardı. O yılları yaşayan ne Müslüman ne de Hıristiyanlar o zorlu yılları hatırlamak istemiyor. Her biri kendi ‘delete’ tuşuna basmış ve hatırlamak istemiyorlardı” dedi.

Günümüzde komşular arasındaki ilişkilere de değinen Gümülcineli genç araştırmacı Eda Azınlıkça’nın aktardığına göre, “Her şey değişti, ilişkiler geliştirildi. Eksisi gibi değil. Eskisi tarih ama aynı zamanda geleceğin de aynası. Her şey sosyal ilişkilerin pek o kadar da tarihten etkilenmediğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et