Yazık! Batı Trakyalı kiraz üreticileri fiyatlara öfkeli! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yazık! Batı Trakyalı kiraz üreticileri fiyatlara öfkeli!

kiraz

Geçtiğimiz günlerde Rodop ilinde bir kiraz üreticisinin düşük kiraz fiyatlarına öfkelenerek tek tek 30 kiraz ağacını kesmesi herkesi şaşırttı.

ERT Komotini radyosundan Maria Nikolau’ya konuşan kiraz üreticisi “Herkes bunu neden yaptığımı soruyordu. Ben bilmiyorum siz söyleyin deyip tepkilerini ölçüyordum. Bir kiraz üreticisinin eline testereyi alıp birbiri ardına 30 kiraz ağacını kesmesini hiçbir şekilde anlayamıyorlardı. Hayal kırıklığına uğradım, iyisi mi siz bana sormayın” ifadelerini kullanarak düşük kiraz fiyatlarının bardağı taşıran son damla olduğunu ifade ediyor.

Bir diğer kiraz üreticisi ise olayla ilgili olarak “Bakın, üreticiler iyi ve kötü yılları da bilirler. Ancak hiçbir zaman bu noktaya ulaşmayız. Bu yıl fiyatlar açısından kötü bir yıl, ama kiraz ağaçlarını küçük çocuklar gibi büyütürsün. Nasıl kesebilirsini ki?” yorumunda bulunarak zorluklarına rağmen işlerine duyduğu sevgiyi dile getiriyor.

kiraz

Azınlıkça’nın aktardığına göre Ayazmalı Mümin Ömer ise fiyatlar hakkında “Maalesef ülke geneli aşırı kiraz üretimi olduğu için ve üretilen kirazların küçük olması nedeniyle tüccarlar tarafından bu yıl verilen fiyatlar düşük. Kirazın kalitesi ve tadı mükemmel, ama görünüşü değil, küçükler” diyor.

Yaka bölgesindeki kirazları toplayan Mümin Ömer “Geçen yıl yaklaşık 1 milyon kilo kiraz satın aldık ve 1 euro’nun altına düşmedik. Ancak bu yıl 0,70 euro’dan alıyoruz yani geçen yıla kıyasla %30 daha düşük fiyata. Daha sezon başındayız üstelik. Bu sadece burada olmuyor, Yunanistan geneli durum aynı” ifadelerini kullanarak bu durumda daha seçici ve talepkar olan Rusya’nın tutumunun etkili olduğunu kaydediyor ve ekliyor “Avrupa ürünlerine karşı çok katı, bunu da çiftçiler alın terleriyle ödüyor”.

Bugünlerde Rodop ilinde yüzlerce aile 6.000 dönüm kirazlıklara akın ederek kiraz topluyor. Burlat, Eayrly bigi, Napoleon ve Drakana bölgede yetişen meşhur kiraz cinslerinden. Yerel cinslerin büyük kaybı dengelemesini ümit ediyorlar.

Eşekçili (Thamna) köyünde kiraz toplayan Tarık Hatzi Ali ise ERT Komotini radyosundan Maria Nikolaou’ya yaptığı açıklamalarda “Biz üreticiler memnun değiliz. Burlat cinsi kirazları kolayca satamıyoruz. Geçen yıl kilosu 2 euro’dan satmaya başlamıştık, bu yıl ise günden güne fiyat düşüyor” ifadelerini kullanıyor ve ekliyor: “Gençler bu işle uğraşmıyor sadece yaşlılar kirazcılık yapıyor. Gençler göç etmeyi tercih ediyor. En azından yerli halkımız kiraz satın alarak destek olsun”.

kiraz

Kirazlığından kirazlarını toplayan Ayşe hanım da “Zor iş, gün boyunca bir merdivenin üzerindesiniz, ayaklarınızı hissetmiyorsunuz. Kirazlar gidiyor ve fiyatı nedir bilmiyoruz, tüccar ne fiyat isterse onu veriyor” diyerek acı acı gülümsüyor.

Anlaşılan bu yıl kiraz üreticileri için iyi başlamadı. Her biri sezonun geri kalanının daha iyi olmasını ümit ediyor. 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et