Yunanistan için şehit düşen Müslümanlar Yassıören’de anıldı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan için şehit düşen Müslümanlar Yassıören’de anıldı

Yunanistan için şehit düşen Müslümanlar Yassıören’de anıldı

İskeçe’deki (Xanthi) 4. Kolordu Komutanlığı II. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan için şehit Düşen Batı Trakyalı Müslümanlar için Yassıören’de (Oreo) Perşembe günü anma töreni düzenledi.

Törende II. Dünya Savaşı sırasınca Arnavutluk cephesinde, İpiros’ta, Makedonya ve Batı Trakya’da şehit düşen İskeçe’nin dağlık köylerinden olan Müslüman erler anıldı.

Yassıören Azınlık İlkokulu öğrencilerinin törende okuduğu şiirler anma törenine katılanları duygulandırırken, azınlıkça’nın aktardığına göre bir kız öğrenci ise Yunanistan için şehit düşen Müslümanlar adına yapılan anıta çelenk bıraktı.

Etkinliğe katılanlar arasında İskeçe İlinden Sorumlu Eyalet Başkan Yardımcısı Kostas Zagnaferis, İskeçe SYRIZA milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Stathis Yannakidis, Rodop SYRIZA milletvekili Mustafa Mustafa’nın temsilcisi, Mustafçova (Miki) Belediye Başkanı Cemil Kabza, SYRIZA Sekreteri Yorgos Hatzitheodorou, ANEL Partisi’nin Siyasi Konsey üyesi Hrisa Outsi, ANEL’den İrfan Memetali, Eyalet Eğitim Müdürü Panayotis Keramaris, İskeçe eğitim müdürleri Papatnahsiou ve Markou, polis ve ordu mensupları, emekli subay ve polis temsilcileri ve diğer dernek ve kuruluş temsilcileri yer aldı.

4. Kolordu Komutanı Yorgos Kampas konuşmasında “Vatan için, Yunanistan için kanlarını ve gençliklerini feda eden İskeçe’nin dağlık köylerinden yaşamlarını yitirenleri saygıyla anıyoruz. Yunan askerleri olarak, hangi dine mensup olduklarına bakmaksızın, vatanın kurtuluşu için savaştılar. Bugün biz özgür olalım ve kimseye hesap vermeyelim diye savaştılar. Bu insanlara ve bu insanları yetiştiren köyü şerefle selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Yunanistan için şehit düşen Müslümanlar Yassıören’de anıldı

Nazizme karşı verilen mücadeleyle ilgili de mesaj göndermeyi ihmal etmeyen Komutan Kampas “Yaşamını yitirmiş bu insanlar bugün için Yunanistan’a bir miras bırakıyorlar: Sahip olduğumuz demokrasi Nazi ve faşistlerin haleflerinin ülkemizi kana bulamasına ve o pis ve karanlık yıllara geri götürmesine müsaade etmemelidir” dedi.

1941-1950 yılları arasında Yunanistan için şehit düşen dört Batı Trakyalı Müslümanların isimleri şöyle:

Yunanistan için şehit düşen Müslümanlar Yassıören’de anıldı

Ahmet Ardalı, baba adı Halil, Yassıören. 13-3-1941 K. İpiros’ta şehit düştü
İsmail Aslan, baba adı Ahmet, Yassıören, 26-11-1947 Pindos’ta şehit düştü
Ahmet Sarı, baba adı Halil, Sadnevisa (Kiknos), 10-8-1949’da Drama’da şehit düştü
Murat Hoca, baba adı Hüseyin, Yassıren, 19-12-1950’de İskeçe’de şehit düştü

{gallery}stories/2018-haberler/2018-05-1/oreo{/gallery}

 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et