Evros’tan geçerken Yunan topraklarında hayatını kaybeden mülteci sayısı: 369 - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Evros’tan geçerken Yunan topraklarında hayatını kaybeden mülteci sayısı: 369

Evros’tan geçerken Yunan topraklarında hayatını kaybeden mülteci sayısı: 369

Yunan makamları 2000 yılından bu yana Meriç nehrini geçerek Türkiye’den Yunanistan’a giriş yapmak isterken hayatını kaybeden ve Yunan topraklarında cesedi tespit edilen göçmen ve mülteci sayısının 369’a ulaştığını söylediler.

Yunan Devlet Televizyonu ERT’in aktardığına göre, 2000 yılından bu yana Dedeağaç’taki Trakya Dimokritos Üniversitesi Tıp Fakültesi adli tıp laboratuarlarına sevk edilen resmi göçmen cesedi sayısı 369. Bu rakamın Meriç nehrinin sadece Yunan kıyılarında bulunan göçmen cesetlerini kapsadığı vurgulandı. 

Adli tıp raporlarına göre mültecilerin Meriç’te en sık görülen ölüm nedeni boğulma vakaları olurken, 2008 yılına kadar en sık görülen ikinci ölüm nedeni ise mayınlar oldu. Ahal’in aktardığına göre 2008 yılında mayınlar kaldırıldıktan sonra ise ikinci en sık rastlanan ölüm nedeni hipotermi oldu. Ölenlerin ekseri çoğunluğu erkeklerden oluşurken, ölen kadınların sayısının ise 80 olduğu kaydedildi. Her ne kadar yakınları tarafından kayboldukları yetkililere bildirilse de Yunan makamları çocuk cesetlerine rastlanmadığını söylüyorlar.

Cesetlerin genellikle Meriç nehri boyunca avlanan balıkçı ve avcılar tarafından bulunduğu ifade edilirken, hayatını kaybeden 369 göçmen ve mülteciden 105’inin kimliğinin tespit edildiği, bazılarının naaşlarının ise gelen talep üzerine yakınlarına teslim edildiği belirtildi. Geri kalanlarının ise cenaze masraflarını Yunan devletinin karşıladığı ve Sofulu (Soufli) Belediyesine bağlı Demirören (Sidiro) ve Kumçifliği’nde (Orestida) bulunan göçmen mezarlıklarına gömüldüğü belirtildi. 

Trakya Dimokritos Üniversitesi Profesörlerinden Adli Tıp Uzmanı Pavlos Pavlidis cesedi bulunan her göçmenin detaylıca fotoğrafının çekildiğini, kişisel verilerinin ve üzerinde çıkan seyahat belgeleri ve eşyalarının detaylıca kayıt altına alındığını söyledi. 

Cesedi aranan göçmenlerin yakınları ise genellikle Avrupa’da yaşayan ve maddi durumu daha iyi olan akrabalardan ibaret. Zira cesedin kimliğini doğrulama süreci için gerekli resmi işlemleri yaptıktan sonra Yunanistan’a gelmesi ve DNA testi yapılması gerekiyor. Daha sonrasında ise naaşlar yakınlarına teslim edilirken, bazı durumlarda mezardan çıkartılarak teslim ediliyor. Bazı durumlarda ise yakınları kimliğini doğrulasa bile naaşı teslim almıyor. 

Her ne kadar Yunan resmi rakamları 18 yıl içerisinde yaşamını yitiren ve Yunan topraklarında tespit edilen mültecilerin sayısının 369 olduğunu gösterse de, Türkiye’den Yunanistan’a Meriç nehri üzerinden geçmeye çalışırken yaşamını yitiren göçmen ve mülteci sayısının 1.200 civarında olduğu tahmin ediliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et