Evros’ta yasadışı göçmen geçişlerinde artış bekleniyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Evros’ta yasadışı göçmen geçişlerinde artış bekleniyor

Evros’ta yasadışı göçmen geçişlerinde artış bekleniyor

Suriye’de yaşanan son gelişmeler ve Türkiye’nin erken seçim sürecine girmesiyle birlikte Ege adaları dışında Evros’tan (Meriç’ten) Yunanistan’a yasadışı giriş yapan göçmen ve mültecilerin sayısında patlama yaşanması bekleniyor.

Sadece geçtiğimiz hafta çoğunluğu Suriye ve Irak’tan gelen ve çoğunluğu Kürt asıllı 1.500’den fazla mültecinin Evros nehrinin azgın sularını geçerek Yunanistan’a kaçak giriş yaptıkları tespit edildi. Yunan yetkililer Evros’tan yasadışı geçiş yapan mülteciler arasında Kürtler dışında birçok Türkün de bulunduğunu belirtiyorlar.

Kathimerini gazetesinden Stavros Tzimas’ın haberine göre insan kaçakçılarının ise bu durumu istismar ederek sınır güvenlik güçlerinin kaçak geçişlere karşı gösterdiği müsamahakâr tavırlardan yararlandıkları iddia edildi.

Ahval’in aktardığı habere göre Yunan sınır güvenlik biriminden ismi açıklanmayan bir yetkili, gazeteci Tzimas’a yaptığı açıklamada, “Bir kez daha son derece zor ve kritik bir durumla karşı karşıyayız. Yunanistan son yaşanan gelişmelerden ötürü endişe duyuyor ve sınır bölgesine 150 kişilik ek sınır güvenlik görevlisi yerleştiriyor” ifadelerini kullandı.

Yunan güvenlik yetkilisi ayrıca yasadışı göçmen ve mültecilerin, insan tacirlerinin yardımı ile geçişlerde büyük tecrübe kazanarak Türk hududuna ulaştıklarını ve hiç kimse tarafından rahatsız edilmeden kendilerine sağlanan kayık ve şişme botlarla Evros nehrini geçerek Yunanistan’a giriş yaptıklarını söyledi.

Türk-Yunan ilişkilerinin iyi olduğu dönemde iki ülke birimleri arasında iletişim ve işbirliği kanallarının açık tutulduğunu ve kaçak mültecilerin Evros’u geçmeden tarafların birbirlerini haberdar etmeleri neticesinde tutklamaların yapılarak geçişlerin önlenebildiğini ifade eden yetkili, “özellikle gece saatlerinde termal kamerayla Türk tarafında hareketlilik tespit ettiğimizde karşı tarafı haberdar ediyorduk ve onlar da müdahele ederek tutuklamaları gerçekleştiriyordu. Şimdi birçok kez sesli ve görsel sinyal gönderdiğimiz halde yanıt alamıyoruz.” dedi.

Yunan sınır muhafız yetkilisi kaçak geçişlerde en tehlikeli sorunun ise Türk kıyılarına gelen göçmen ve mültecilere karşı Türk sınır ekiplerinin müdahale etmemesi, insan tacirlerine göz yumması ve kaçak geçişlere müdahalenin yapılmaması nedeniyle binlerce mülteci ve göçmenin rahatlıkla Meriç nehrini geçmesine olanak sağlanması olduğunu söyledi.

Yetkili ayrıca Türk tarafının bu tavrının ya üstlerinden gelen bir direktif nedeniyle ya da insan tacirlerinin verdiği “rüşvetlerden” kaynaklanıyor olabileceğini iddia etti.

Uzmanlar Suriye ve Irak’taki kritik gelişmeler ve AB ile tırmanan ilişkiler nedeniyle Türkiye’nin mültecilerin geçiş kanallarını yavaş yavaş açarak Yunanistan ve uluslararası alanda bir baskı unsuru olarak kullanabileceğini düşünüyorlar.

Öte yandan Evros’tan Yunanistan’a kaçak geçen göçmen ve mültecilerin çoğunun derhal Yunan polisine teslim oldukları ve sığınma talebinde bulundukları bildiriliyor.

Yunan Emniyet Teşkilatı’nın kayıtlarına göre son dört ayda Evros’tan Yunanistan’a geçtikten sonra Yunan polisi tarafından tutuklananların sayısı şöyle:

Aralık 2017: 502

Ocak 2018: 636

Şubat 2018: 586

Mart 2018: 1.658

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.