Batı Trakyalılara zeytin ağaçlarını öldüren bakteriyle ilgili uyarı! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakyalılara zeytin ağaçlarını öldüren bakteriyle ilgili uyarı!

Batı Trakyalılara zeytin ağaçlarını öldüren bakteriyle ilgili uyarı!

Batı Trakya’da bulunan Evros Tarım Ekonomisi ve Veterinerlik Dairesi, zeytin ağaçlarını öldüren “xylella fastidiosa” bakterisi konusunda çiftçileri uyardı.

Yapılan açıklamada İtalya, İspanya ve Fransa’nın yanı sıra İran ve Tayvan gibi Asya ülkelerinde de bitkiler için ölümcül olan bu bakteriye rastlandığı kaydedildi. Xylella fastidiosa bakterisi başta bölgede yetiştirilen zeytin ağaçları olmak üzere üzüm, lavanta gibi meyve ve bitkilerde de büyük zararlara yol açabiliyor.

Azınlıkça’nın aktardığına göre yapılan açıklamada fidan ithal eden yetiştiricilerin dikkatli olmaları ve gerekli bitki sağlık evraklarını temin etmeleri istendi. Yukarıda adı geçen ülkelerde ilgili evraklar olmadan fidan ve bitki alan yetiştiricilerin ise yetkililerle iletişime geçmeleri durumunda ziraat mühendislerinin gerekli denetimi yapacakları kaydedildi.

Daha detaylı bilgi isteyenler 25513-57147, 25513-57121, 25513-57165, 25513-50172 numaralı telefonlara başvurabilir.

1973’te keşfedildi

Xylella fastidiosa adlı bakteri turunçgiller, zeytin, asma, şeftali, erik, kayısı, karaağaç, çınar, meşe, akçaağaç ve yonca gibi ekonomik olarak öneme sahip bitki türlerinde büyük kayıplara neden olmaktadır. Bunun yanı sıra birçok bitkide belirti vermeden de bulunabilir.

Bitkilerde su ve suda erimiş besin madde alımını sağlayan ksilem iletim demetlerinde yaşayan bir bakteridir. Etkileri yaprak yanıklığı, yeşil aksmda solgunluk ve dallarda kuruma, geriye ölüm, cüceleşme ve son olarak şiddetli enfeksiyonlardan dolayı bitkinin ölmesi şeklinde sıralanabilir. Bakteri ilk olarak 1973’te asmada keşfedilmiştir.

Her üründe farklı etki gösteriyor

Asmada yaprakların bölünmüş parçalarında ani kurumalar, sonrasında kahverengi nekrotik lekeler, kavrulmuş yapraklar ve çıplak yaprak sapları şeklinde belirtiler ortaya çıkar. Daha sonraki yıllarda bitkide gelişim bozukluğu, bodurlaşma ve klorotik sürgün oluşumu şeklinde devam eder.

Turunçgillerde erken dönemdeki semptomlar çinko noksanlığı belirtilerine benzer. Yapraklar olgunlaştıkça bu belirtiler üst yüzeydeki klorotik alanların alt kısımlarında gözle görülebilen, hafifçe kabarık, zamklı lezyonlar şeklinde ortaya çıkar. İlerleyen aşamada bitkide gelişme bozukluğu ve meyvelerde deformasyonlar gözlenir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et