Belediye seçimleri yaklaşıyor Batı Trakya kızışıyor! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Belediye seçimleri yaklaşıyor Batı Trakya kızışıyor!

Belediye seçimleri yaklaşıyor Batı Trakya kızışıyor!

Yerel seçimlerde yeni değişiklikleri öngören sistem “Klisthenis I” adı altında hayata geçirilecek.

Yeni yerel seçim sisteminde oransal sistem hayata geçirilecek. Bugün olduğu gibi yine Belediye Başkanları halk tarafından seçilecek. İlk turda belediye başkan adaylarından biri oyların %50’sinden fazlasını alamazsa, ikinci tura gidilecek. Ne var ki seçime katılan listeler ilk turda aldıkları oy oranına göre belediye meclis üyesine sahip olacak. İkinci turda ise sadece ilk turda ilk ikiye kalan liste mücadele verecek ve sadece belediye başkanı belirlenecek.

İçişleri Bakanı Panos Skourletis yerel seçim sistemine ilişkin yasa tasarısı hakkında “105, 5 Sto Kokkino” radyosuna yaptğı açıklamada “Belediye Başkan adaylarının listesi ilk turda ne kadar oy alırsa alsınlar, ki bazı uç durumlarda %18 veya %25 olabiliyordu, ikinci turda oyların %50+1’ini almaları durumunda belediye meclisinin %60’ına sahip oluyorlardı. Bu milletvekili seçimlerde uygulansa bugün için SYRIZA’nın ANEL’sis 180 milletvekili olurdu” ifadelerini kullandı.

Yeni sistemin 2019 yılındaki yerel seçimlerde ilk kez uygulanacağını da dile getiren İçişleri Bakanı azınlıkça’nın aktardığına göre “Yerel seçimlerin ilk turu 13 Ekim 2019 tarihinde yapılacak, ikinci tur ise 20 Ekim’e. Tarihin Mayıs ayından Ekim’e çekilmesinin nedeni ise yerel seçimleri 2019 Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinden ayırmak” dedi.

Yerel seçimler yaklaşırken Batı Trakya’da yerel siyasetçiler de yavaş yavaş boy göstermeye başladı. Birçok yerel siyasetçi yaptıkları işleri sosyal medya hesaplarından paylaşmaya gayret ederken, köy ziyaretlerinin de artmaya başladığı görülüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et