Yunanistan’da ikinci el araba sahiplerini bekleyen tehlike: Her an el konabilir - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da ikinci el araba sahiplerini bekleyen tehlike: Her an el konabilir

Yunanistan’da ikinci el araba sahiplerini bekleyen tehlike: Her an el konabilir

Yunanistan’da yurtdışından getirilen ikinci el arabaları satın alan yüzlerce araç sahibinin otomobiline el konabilir.

İkinci el otomobilleri yurtdışından Yunanistan’a getirirken sınıflandırma vergisini (telo taksinomisis) ve otomobile düşen FPA’yı (KDV) ödemeyen araba satıcıları nedeniyle bu araçları satın alan yüzlerce otomobil sahibi büyük tehlikeyle karşı karşıya.

Pire B’ Gümrüğünde 2011-2016 yılları arasında yurtdışından getirilen 3.800 otomobili mercek altına alan yetkililer, azınlıkça’nın aktardığına göre 880 araç için sınıflandırma vergisi ve FPA ödenmediğini belirledi. Bu durumda bu araçların sahibi yasadışı ticaretle suçlanırken, araçların yasal sahipleri hakkında kovuşturma başlatılıyor ve otomobillere el konabiliyor.

Yasalar, yurtdışından getirilen her bir ikinci el araba için sınıflandırma vergisi ve FPA ödemesini zaruri kılıyor.

Araba satıcılarının başvurduğu “hileler”

FPA ödememek için araba satıcılarının başvurduğu birkaç meşhur yöntemin olduğu belirtiliyor.

Örneğin gümrüğe yurtdışındaki araba satıcısının kendi ülkesinde bahse konu otomobili kâr marjıyla bir başkasından satın aldığı bildiriliyor ve dolayısıyla ne aracın Yunanistan’a getirildiği ülkeye ne de Yunanistan’a FPA ödenmemesi sağlanıyor. Ancak gerçekte olan ise yabancı araba satıcısı Yunan araba satıcısından farklı fatura sunuyor.

Mesela bir Alman araba satıcısı Yunanistan’a FPA’sız araç sattığını bildiriyor, Yunanistan’da ise gümrüğe Alman satıcının bir başkasından satın aldığı otomobili sattığı gibi gösteren bir fatura sunuluyor.

Bazı durumlarda ise Bulgaristan “kullanılırken”, Yunan araba satıcısı bir Bulgar şirketi kurarak Alman satıcıdan otomobili Bulgaristan’a alıyormuş gibi ve vergiyi Bulgaristan’a ödeyecekmiş gibi gösteriyor.

Sınıflandırma vergisiyle ilgili olarak ise düşük vergi ödemek için otomobilin teknolojisi ile ilgili gerçek dışı bilgiler veya otomobilin modelini farklı bildirmek gibi hilelere başvuruluyor.

Yurtdışından getirdikleri ikinci el arabaları satan tüccarların gümrüklerin sadece belge kabul ettiğini ancak verilerin anında doğrulayamayacağını ve sadece sonradan yapılacak işlemlerle doğrulanabileceğini iyi bildikleri için bu tür hilelere başvurdukları kaydediliyor.

Müşterileri otomobilleri kendi adlarına almaya ikna ediyorlar

Yunanistan’da ikinci el araba sahiplerini bekleyen tehlike: Her an el konabilir

Araçlarla ilgili sonradan yapılacak denetimlerde gerçeklerin ortaya çıkacağını bilen araba satıcıları hem bu durumdan kurtulmak hem de satıştan kâr ettiğini gizleyip vergi ödemekten kurtulmak için müşterileri otomobili doğrudan üzerlerine almaya ikna ediyorlar.

Düşük fiyat isteyen ve “nereden buldun” (pothen eshes) ile ilgili sorun yaşamak istemeyen müşteriler de son anda “gümrüğe sundukları verilerin gerçek olduğuna dair belge imzalayarak” otomobilleri kendi üzerlerine alıyor.

Gerçekte ise yapılan incelemeler sonrası araba satıcısına sonradan para ödendiği belirlenebiliyor ve yabancı araba tedarikçisine para ödemediği gözüküyor. Bunun sonucunda ise bugün için yüzlerce ikinci el araç sahibi araçlarına el konma tehlikesi yaşıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et