Amerikalı Büyükelçi Pyatt Yunan-Türk ilişkileri hakkında konuştu - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Amerikalı Büyükelçi Pyatt Yunan-Türk ilişkileri hakkında konuştu

Amerikalı Büyükelçi Pyatt Yunan-Türk ilişkileri hakkında konuştu

ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey R. Pyatt Yunanistan ile Türkiye ilişkilerine açıklama ve öngörülerde bulundu.

Yunan Vice.gr internet sitesine demeç veren Atina’daki Amerikalı Büyükelçi “Ankara’nın tahrikleri” şeklindeki bir soruya “Tüm bu konuları idare eden Yunan liderlere büyük güven duymaya devam ediyoruz. Erdoğan’ın yeniden seçilmesi öncesi önümüzdeki iki ayda gerek Yunanistan’ın gerekse de ABD’nin Türkiye ile kargaşa yaşayacağını düşünüyorum. Bu nedenle güven olması son derece önemli. Büyük ölçüde bunun siyasi gündem teşkil ettiğine inanıyorum ancak görmezden de gelmek istemiyorum” dedi.

ABD’nin Atina Büyükelçisi Pyatt, Edirne’de tutuklanan iki Yunan askeriyle ilgili olarak ise ABD’nin Atina Büyükelçisi Pyatt “Bu iş bana uzun zamandır öngörü yapmamam gerektiğini öğretti. Size söyleyebileceğim tek şey, ABD’nin bu konuyla ilgilenmeye devam edecek olmasıdır. İki askerin ailelerine geri dönmesi gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Geçici bir mali kriz sorunu bulunan Yunanistan’ın neticede demokrasi olduğuna vurgu yapan Pyatt ayrıca “Yunanistan olarak bazı komşularınızın basın özgürlüğü veya mahkemelerin bağımsızlığı ve seçilmiş liderlerin hesap verebilirliğiyle ilgili gerçek sorunları olduğunu görmeniz için çok uzağa gitmenize gerek yok” dedi.

Makedonya ismiyle ilgili anlaşmazlığın çözümü için Atina ile Üsküp arasında yapılan müzakerelere de değinen Geoffrey R. Pyatt “Kısa zamanda bir çözüme ulaşmamızı umut ediyorum. Başbakanlar arasında bir anlaşma olmalı. İlerleme olması gerek. Yunanistan gerekse de, Üsküp açısından iyi olur. Süreci desteklemeye, Matthew Nimetz’i desteklemeye devam edeceğiz. Bu süreci arabulucular olarak değil ilerlemenin destekçileri olarak takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yunanistan’daki ekonomik krizle ilgili olarak ise Amerikalı Büyükelçi “Yunanistan 8 kriz yılı geçirdi. ABD’de bir yıllığına büyük resesyonu yaşadık ve sonra iyileşme başladı. ABD’de %25 işsizlik ve gayrisafi yurtiçi hasılada %25 kayıp oldu, aşağı yukarı aynı rakamlar. Siz 8 yıldır krizdesiniz. Her şeye rağmen Yunanistan’da demokrasi olmaya devam ediyor. Bazı komşularınızın basın özgürlüğü veya mahkemelerin bağımsızlığı ve seçilmiş liderlerin hesap verebilirliğiyle ilgili gerçek sorunları olduğunu görmeniz için çok uzağa gitmenize gerek yok” dedi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et