Amerikan drone’ları Yunanistan’a geliyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Amerikan drone’ları Yunanistan’a geliyor

Amerikan drone’ları Yunanistan’a geliyor

Amerikalı kurmayların iki MQ-9 insansız hava aracı (İHA) ile Yunanistan’ın Larisa şehrindeki askeri bölgeyi ziyaret ettiği öğrenildi.

To Vima gazetesinin aktardığına göre ABD Hava Kuvvetlerine mensup Amerikalı subaylar askerî operasyonların gözbebeği olan MQ-9 Reaper tipi iki İHA’yı Yunanistan’a getirdi. Bu İHA’ların Yunanistan’a ait İHA’lar ile birlikte ortak tatbikat gerçekleştirmesi bekleniyor.

Gazete her ne kadar bu gelişmenin askerî eğitim kapsamında olduğunu askerî kaynakların dile getirdiğini aktarsa da, 2017 yılı yaz aylarında Türkiye’nin İncirlik üssündeki gelişmeler sonrası Amerikalı subaylardan oluşan kalabalık bir heyetin Yunan Hava Kuvvetlerine ait tesisleri incelediğini ancak bu konuyla ilgili kararlarını bildirmediğini ekliyor.

Gelecek Mayıs ayından itibaren İHA’ların Yunan Hava Kuvvetlerine ait Larisa’daki üsten tatbikat gerçekleştirmesi beklenirken, 5 yıllık siyasi ve askeri çekişmeler sonrası Amerikan drone’larının Yunanistan’a geleceği belirtiliyor.

MQ-9 Reaper’lerin stratejik açıdan oldukça hassas bir bölgede bilgi toplama, takip etme ve tanımı gibi alanlara odaklanacağı ifade ediliyor. Aynı kaynaklar bu konuyla ilgili yasal zeminin iki ülke arasında 1992 yılında imzalanan işbirliği memorandumunda bulunduğunu ve meselenin Parlamento tarafından onaylanmasının gerekmediğini aktarırken, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının da gerekli siyasi onayı verdiğini belirtiyorlar.

To Vima’nın elde ettiği bilgilere göre ABD Yunanistan’ı gelecekte İncirlik hava üssünden önemli bölümleri taşımasının gerekebileceği konusunda bilgilendirdi. Ancak bu meselenin teknik açıdan da oldukça zor olduğuna dikkat çekiyor.

Gazete adını açıklamadığı üst düzey ordu mensubunun da “bu konu her ne kadar cazip görünse de idaresi zor. Ancak büyük masada oynamak istersen sen de katkı sağlamalısın. Mevcut durum jeopolitik pokere benziyor” değerlendirmesini aktarıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et