Başbakan Tsipras kabine değişikliğine gidecek! Kimler gidiyor kimler kalıyor? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Başbakan Tsipras kabine değişikliğine gidecek! Kimler gidiyor kimler kalıyor?

Başbakan Tsipras kabine değişikliğine gidecek! Kimler gidiyor kimler kalıyor?

Kira yardımı aldığı ortaya çıkan Yunanistan Çalışma Bakan Vekili Rania Antonopoulou’nun ve akabinde Ekonomi Bakan ve Kalkınma Bakanı olan eşi Dimitris Papadimitriu’nun istifası sonrası kabine değişikliği senaryoları yeniden gündeme geldi.

Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitris Papadimitriou, kabinede yer alan eşinin aldığı kira desteği nedeniyle istifa etti. Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitris Papadimitriou’nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vekili olan eşi Rania Antonopoulou’un aldığı konut yardımı nedeniyle başlayan tartışma istifa getirdi. Ekonomi Bakanı tartışmalar sonrasında istifa etti, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’ın ofisinden yapılan açıklamada, Papadimitriou’nun istifasının kabul edildiği bildirildi.

Başbakan Tsipras kabine değişikliğine gidecek! Kimler gidiyor kimler kalıyor?

Kabine değişikliği bugün açıklanabilir

Başbakan Aleksis Tsipras’ın bugün yeni kabineyi açıklaması beklenirken, yeni bakanların aynı gün içerisinde yemin edebileceği kaydediliyor.

Tsipras’ın kısıtlı bir kabine değişikliğine geçmesi ve boşalan kadroları doldurması bekleniyor. Şu anda Papadimitriu’dan boşalan Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı ve Antonopoulou’dan boşalan Çalışma Bakan Yardımcılığı dışında daha önce Kostas Zuraris’ten boşalan Eğitim Bakan Yardımcılığı ve Panayotis Sguridis’ten boşalan Altyapı Bakan Yardımcılığına da hâlâ yeni isimler getirilmiş değil.

Bunun yanı sıra Göç Politikasından Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Yannis Muzalas’ın sağlık sorunları nedeniyle görevine devam edemeyeceği konuşuluyor.

Kimler gelebilir?

Hali hazırdaki Ekonomi Bakan Yardımcısı Aleksis Haritsis’in Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı için en büyük aday olduğu kaydedilirken, Stergios Pitsiorlas ile Nikos Pappas’ın da isimleri bu bakanlık için geçiyor. Pappas’ın bu göreve getirilmesi halinde ise ondan boşalacak Dijital Politika Bakanlığı Lefteris Kretsos’a verilebilir.

Antonopoulou’nun yerine ise Dayanışmadan Sorumlu Çalışma Bakan Yardımcısı Theano Fotiou’nun getirilmesi beklenirken, Çalışma Bakanı Efi Ahtsioğlu’un da bazı yetkileri üstlenebileceği kaydediliyor.

Rania Svigkou, Panos Rigas, Kostas Zahariadis ve PASOK hükümetinin eski bakanı Mariliza Ksenogiannakopoulou gibi yeni isimlerin de kabineye girebileceği dillendiriliyor.

Başka kimler gidebilir?

Bir sürpriz olmazsa Aleksis Tsipras’ın Yannis Muzalas – ki sağlık sorunları nedeniyle ayrılmayı istiyor – dışında Kültür Bakanı Lidia Koniordou’nun da görevine son vermesi bekleniyor.

Denizcilik Bakanı Panayotis Kurublis’in de görevden alınabileceği ifade edilirken, yerine Bakan Yardımcısı Nektarios Santorinios’un ismi duyuluyor.

Tarım Bakanı Vaggelis Apostolu’nun da görevine son verilebilir.

Kimler kesin kalıyor?

Maliye Bakanı Efklidis Tsakalotos, Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Vatandaşı Korumadan Sorumlu Bakan Yardımcısı Nikos Toskas, Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos, Çalışma Bakanı Efi Ahtsioğlu, Hükümet Sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos, Çevre Bakanı Yorgos Stathakis ve İçişleri Bakanı Panos Skurletis görevlerine devam etmesi kesin gözüyle bakan isimler arasında.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et