ABD’nin Atina Büyükelçisi’nden Ankara’ya mesaj - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

ABD’nin Atina Büyükelçisi’nden Ankara’ya mesaj

ABD’nin Atina Büyükelçisi'nden Ankara’ya mesaj

ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt Kıbrıs’ta yaşanan son gerginlikle ilgili Ankara’ya mesaj gönderen açıklamalarda bulundu.

Ahval’in haberine göre Amerikan Büyükelçi Atina’da yaptığı konuşmada, Kıbrıs açıklarında doğal gaz arama çalışması yapan İtalyan ENİ petrol şirketinin gemisini Türkiye’nin engellemesi konusunda, “Türk deniz kuvvetlerinin yaptıkları hakkında endişe duyduğunu ve Kıbrıs’ın kendi Münhasır Ekonomik Bölgedesindeki (MEB) haklarında hiçbir belirsizlik olmadığını” söyledi.

İtalyan ENI adına Saipem 12000 adlı sondaj gemisi 12 Şubat tarihinde Kıbrıs MEB’inde 6 numaralı parselden 3 numaralı parsele doğru yol alırken Türkiye’nin savaş gemileri tarafından durdurulmuştu. Aynı gemi 23 Şubat tarihinde bir kez daha girişimde bulunması üzerine yine Türk savaş gemilerince engellenmişti.

Atina’da yaptığı konuşmada Kıbrıs açıklarında Türkiye’nin deniz kuvvetleriyle yaptıkları hakkında endişe duyuyoruz” diyen ABD Büyükelçisi Pyatt ayrıca “Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgedeki (MEB) hakları açık ve nettir. Hiçbir belirsizlik yoktur” ifadelerini kullanarak Kıbrıs MEB’inde yapılan doğalgaz aramalarına engellemede bulunan Türkiye’ye mesaj gönderdi.

Kıbrıs’ta yaşanan gerginlik hakkında konuşan Türkiye Başbakan Binali Yıldırım ise, “Bazıları, Ege’de, Akdeniz’de bir takım komplolar peşindeler. Şartlar ne olursa olsun Türkiye, Deniz Kuvvetleri olarak her hal ve şartta ülkesine yönelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek güce sahiptir. Hiç kimse yanlış hesap yapmasın,” ifadelerini kullanmıştı.

Enerji sektöründe faaliyet gösteren Yunan iş kadınlarının da katıldığı Atina’daki etkinlikte konuşan Amerikan Büyükelçi, gerek Azeri doğalgazını taşıyacak TAP doğalgaz boru hattı gerekse de IGB Yunan – Bulgar doğalgaz boru hattı projesi ile Yunanistan’ın enerji güvenliğinde oynamaya çalıştığı istikrar sağlayıcı rolden dolayı Yunan Başbakan Aleksis Tsipras’tan övgü dolu sözlerle bahsetti.

Pyatt Aralık ayında Yunanistan’ın Dedeağaç (Alexandroupoli) şehrine yaptığı ziyarette de, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un IGB Yunan-Bulgar doğalgaz boru hattı bağlantısına önem verdiğini ve bunun öncelikleri arasında olduğunu söylediğini” vurgulamıştı.

Öte yandan Amerikalı yatırımcıların Yunanistan’da güneş ve rüzgar enerjisi sektörlerine duyduğu büyük ilgiden de bahseden Pyatt, “Yatırımcıların Yunanistan’da istedikleri şey istikrar. Vergi ödeyeceklerini biliyorlar. Ancak istedikleri şey kuralların değişmemesi. Çünkü kurallar değiştiğinde, onlar da şirketlerini değiştirmek zorunda kalıyorlar. Yunanistan için asıl iddia bu fırsatı kaçırmamaktır. Bu fırsat da ilerleme fırsatıdır” diye konuştu.

Kaynak: ahval

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.