Bankaların hacizli evler için Gümülcine’deki ilk açık arttırması yapıldı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bankaların hacizli evler için Gümülcine’deki ilk açık arttırması yapıldı

Bankaların hacizli evler için Gümülcine’deki ilk açık arttırması yapıldı

Yunanistan’da banka borçlarını ödeyemeyenlerin ipotekli gayrimenkulleri elektronik müzayede ile 21 Şubat’tan itibaren satışa çıkartılmaya başlarken, Gümülcine’de (Komotini) ilk müzayede yapıldı.

Uzun bir süredir müzayedeler noterlerin müzayedelerin yapılacağı günlerde greve gitmesiyle erteleniyordu. Ancak 21 Şubat’tan itibaren artık elektronik müzayedeler yapılmaya başlandı. Konuyla ilgili olarak Hronos radyosuna konuşan Trakya Noterler Derneği Başkanı Hristos Terzidis “hükümeti, sağlayabileceği çözümleri sağlamamakla” eleştiriyor.

“21 Şubat’tan itibaren geleneksel müzayedeler yapılmayacak ve müzayedeler sadece internet üzerindeki platform üzerinden yapılacak” diyen Terzidis “Ancak biz bunun değeri düşük olan gayrimenkuller için uygulanabileceğini düşünmüyoruz. Çünkü bu tür gayrimenkullere sadece o bölgedeki insanlar ilgi gösterir, başka yerlerden ilgi olmaz” ifadelerini kullandı.

Banka borcu olanların müzayedeler karşısında korumasız olduklarını ve şimdilik tek koruma kalkanının Katseli Yasası olarak bilinen iflas edenlere yönelik yasa olduğunu, bu yasanın da belirli şartlar altında uygulanabildiğini ifade eden Terzidis “Müzayedeler, bankaya borcu ve özellikle de konut kredisi borcu olup da ödeyemeyenler için yapılıyor. Şimdilik iş sahiplerine yönelik değil diye biliyoruz. Biz noterler olarak hükümetin bilinçli olarak borçlarını ödemeyenler ile gerçekten yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanan vatandaşları birbirinden ayırt etmesi gerektiğini ve gereçten zor durumdaki bazı vatandaş gruplarının malvarlıklarını koruma altına alması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Müzayede nasıl yapılıyor?

Gümülcine’de iki tescilli noterin olduğunu ve müzayedelerin yapılabileceğini de anlatan Hristos Terzidis “Müzayedeye katılabilmek için sadece noterin değil, katılacak kişilerin de tescillenmesi gerekiyor” diyor ve müzayede sürecini şöyle anlatıyor:

“Müzayedeye katılmak isteyenler elektronik olarak başvurularını ve kendilerinden istenenleri gönderiyor. Akabinde yetkili noter tescil süresi dolduğunda, başvuru yapanlar arasında kimlerin müzayedeye katılabileceğini belirliyor ve başvurularını kabul ediyor. Müzayede saatinde ise başvuruları onaylananlar ilgili elektronik platforma girerek müzayedeye katılıyorlar. Bankaya borcu olan ve gayrimenkulü satışa çıkartılan kişi ise müzayedeye katılamıyor, ancak borcunu ödeyebiliyor. Süreç tamamlandığında noter müzayede sonucunu alıyor ve ilgili raporu hazırlıyor”.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et