Parayla satılınca naylon poşet kullanımı yarı yarıya azaldı! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Parayla satılınca naylon poşet kullanımı yarı yarıya azaldı!

Parayla satılınca naylon poşet kullanımı yarı yarıya azaldı!

Yunanistan’da 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren naylon poşetler için vatandaşlardan alınmaya başlanan harcın naylon poşet kullanımını engellemede etkili olduğu görülüyor.

İlk verilere göre uygulamanın ilk ayında süpermarketlerdeki naylon poşet tüketimindeki azalma neredeyse %50’ye ulaştı.

Ocak ayında özellikle market ve süpermarketlerin bu uygulamaya tam uyum gösterdiği kaydedilirken, gıda sektöründe ise neredeyse hiç uyulmadığı ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarına göre orta ve küçük ölçekli işletme sahipleri ise müşterilerini kaybetme korkusuyla naylon poşet harcını kendi ceplerinden ödüyor.

Perakende Satış Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Lefteris Kioses konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda “Süpermarketlerde naylon poşet uygulaması oldukça yaygın. Taşrada ve özellikle de küçük işletmelerde sorunlar var. İşletme sahipleri naylon poşet maliyetini fişe yansıtsalar da genelde müşterilerini kaybetme korkusuyla bu parayı tahsil etmiyorlar. Kağıt poşetlere veya daha kalın naylon poşetlere dönüldüğü görülüyor. Ancak tatlıcılarda veya giyim mağazalarında da sorunlar var. En büyük sorun ise gıda sektöründe. Neredeyse hiç uygulanmıyor” dedi.

Vatandaşın da yeni uygulamaya olumlu karşılık verdiğini kaydeden Kioses “Bu önlemin vergi tahsil etme amaçlı uygulandığını veya neden sadece belirli tip naylon poşetlere para ödendiğini anlamayanların tepkileri oldu. Ayrıca çok yalan yanlış haberler de yayınlandı. Mesela Skopelos’ta bir balıkçının balıklarını naylon poşete koyduğu için 500 euro ceza yediği gibi. Bu gerçek değil” dedi ve ekledi:

“Ancak vatandaşların çok kullanımlık poşetlere yöneldiği açık. Bazı işletmeler bunu öngöremedi ve kısa sürede bu tür poşetler tükendi”.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et