Venizelos: Şeriat Batı Trakya’da Osmanlı İmparatorluğu’nu andırıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Venizelos: Şeriat Batı Trakya’da Osmanlı İmparatorluğu’nu andırıyor

PASOK’tan Venizelos: Batı Trakya’da şeriat Osmanlı İmparatorluğu’nu hatırlatıyor! Kaldırılmalı!

Eski Dışişleri Bakanları Evangelos Venizelos ve Dora Bakoyanni ile Rodop SYRIZA milletvekili Mustafa Mustafa Atina’da düzenlenen “Şeriat ve Kadı: Yeni yasal düzenleme yeterli mi?” konulu panelde konuştular.

Batı Trakya’da Şeriat’ın (İslam Hukuku) tercihe bağlı olarak uygulanmasını öngören yasa tasarısı üç konuşmacı tarafından da “doğru yönde atılmış önemli bir adım” olarak değerlendirildi. Azınlıkça’daki habere göre üç konuşmacı da yeni yasal düzenlemenin tamamlanmış ve yeterli olması için devletin İslam Hukukunu tamamen kaldırması gerektiği yönünde görüş belirtti.

“Doğru ve tamamlanmış bir çözüm Şeriat’ın kaldırılması ve bütün anlaşmazlıkların ve davaların Medeni Hukuka ve Yunan mahkmelerinin yetkisine sunulması olur” ifadelerini kullanan Evangelos Venizelos yeni yasa tasarısını “zorunlu bir geçiş adımı” olarak tanımladı. Venizelos konuşmasında ayrıca Şeriat, çağdaş ve açık toplumlara uymuyor, vatandaşların yasalar önündeki eşitliği, cinsiyet eşitliğini ve adil yargılanma ilkesini ihlal ediyor. Şeriat yazılı bir şekilde yok ve bunun modernleştirilmesini sağlayacak bir kurum da yok. İstinaf imkânı da yok. Yunanistan’da uygulandığı şekliyle en anakronistik örneklerinden birini teşkil ediyor ve doğrudan Osmanlı İmparatorluğunu hatırlatıyor” dedi.

Dora Bakoyanni ise “Batı Trakya azınlığının ekseri çoğunluğunun Şeriat’ın kaldırılmasını istediği” değerlendirmesini yaparken “Yunan devletinin bu yönde bir adım atması gerektiğini ve alınacak kararın bütün partiler tarafından oylanması gerektiğini ifade etti ve ekledi: “Çağdaş bir Yunan Avrupa demokrasisi, ikinci sınıf vatandaşlara sahip olamaz”.

Yeni yasa tasarısının meclisten geçmiş olmasının umut verici olduğunu kaydeden SYRIZA Rodop milletvekili Mustafa Mustafa Azınlıkça’daki habere göre “Müftülerin yargı yetkilerinin kaldırılması, toplumda ve Sol içerisinde 1974’ten bu yana tartışılan bir konu. Bizzat toplum tarafından aşılan bir konuyu konuşuyoruz. Bu sadece toplumun bir kesiminin görüşünü değil siyasi ve dinî inançlarına bakmaksızın Batı Trakya’daki toplumun tamamının görüşünü yansıtıyor” dedi.

Milletvekili Mustafa Mustafa son olarak son 5 yıldır miras davalarının %99’unun medeni hukuka göre çözüldüğünü ve velayet davalarının da ekseriyetle medeni mahkemelere sevk edildiğini kaydetti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et