Başbakan Tsipras’tan kabine değişikliği bekleniyor! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Başbakan Tsipras’tan kabine değişikliği bekleniyor!

Başbakan Tsipras’tan kabine değişikliği bekleniyor!

Eğitim Bakan Yardımcısının Kostas Zuraris’in görevinden istifa etmesi ve yerine başka bir ismin atanmaması Yunanistan’da kabine değişikliği senaryolarını yeniden gündeme getirdi.

Yunanistan’a yönelik mali uyum programının üçüncü değerlendirmesinin tamamlanması sonrası kreditörlerle ülkenin borcunun kırpılması için pazarlıklara başlamadan önce Başbakan Aleksis Tsipras’ın “kan tazelemeye” hazırlandığı yorumları yapılıyor.

Zuraris’in Olympiakos ve Aris taraftarlarına yönelik sözleri sonrası doğan kriz kısa sürede aşıldı ve Tsipras iktidar ortağı Kammenos’tan meseleyi halletmesini istedi. Zuraris istifa etti etmesi ancak yerine başka bir ismin atanmaması, azınlıkça’daki habere göre kabine değişikliğinin çok yakın olduğu hatta Şubat’a kadar gerçekleştirileceği söylentilerinin çıkmasına yol açtı.

Zira Tsipras kabine değişikliğini düşünmeseydi, Zuraris’in yerine hemen bir isim atanırdı. Halihazırdaki durumda iktidar ortağı ANEL’in kabinede bir sandalyesi eksik.

Göç Politikası Bakanı gidiyor

Kabine değişikliğinin Göç Politikası Bakanlığından başlanması bekleniyor. Yıprandığını defalarca kendisi de dile getiren Yannis Muzalas’ın bir ayağının şimdiden daha kabine dışında olduğu düşünülüyor. Yerine gelecek ismin ise eski Eğitim Bakanı Nikos Filis olacağı konuşuluyor. Filis’in bu bakanlığın meselelerini iyi bilmesi, dinamik karakteri ve Tsipras ile olan ilişkilerini son dönemde düzeltmesine parti içindeki tutarlılık ve disiplini de eklenince bu bir sonraki Göç Politikası Bakanı olabileceği düşünülüyor.

Öte yandan Göç Politikası Bakanlığının en büyük adayı olarak görülen Milli Savunma Bakan Yardımcısı Dimitris Vitsas’ı ise Aleksis Tsipras bu bakanlıktan almak istemiyor çünkü başarılı bir performans sergilediğini düşünüyor.

Tarım Bakanı Vaggelis Apostolu’ya ise “en zayıf halka” gözüyle bakılırken, bakanın seçim bölgesi olan Evia bölgesini “kayırmasına” parti içinde de tepkiyle bakılıyor. Ancak çiftçilerin Şubat ayında eylemlere gitmeyi planlaması ve Apostolu’nun sendikacılar ile olan iyi diyaloğu beki görevde kalmasını sağlayabilir.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Dimitris Papadimitriu’nun da kabine dışında kalacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Aleksis Tsipras’ın ise Papadimitriu’nun kabinede belki başka bir bakanlıkta görev alarak yer almaya devam etmesini istediği aktarılırken, Papadimitriu’nun Yunan-Amerikan ilişkilerinin düzeltilmesinde oynadığı rolün Başbakan Tsipras tarafından itibar gördüğü ifade ediliyor.

Papadimitriu’dan boşalması beklenilen Ekonomi Bakanlığına Stergios Pitsiorlas ile Nikos Pappas’ın adı geçiyor. Pappas Dijital Politika Bakanlığını bırakırsa, bir sonraki Ekonomi Bakanı olabilir. Göreve devam etmesi beklenenler arasında ise ESPA’dan sorumlu Ekonomi Bakanı Aleksis Haritsis yer alıyor. Lidia Koniordou’nun Kültür Bakanlığındaki görevine son verilmesi beklenirken, Eğitim Bakan Yardımcılığına ANEL’ten Thanasis Papahristopoulos’un adı duyuluyor.

Eğer Başbakan Aleksis Tsipras bakan yardımcılığı görevine yeni yüzler getirmeyi tercih ederse, bazı görevlerde değişikliğe gidilebileceği ancak ANEL’in sahip olduğu bakanlıkların sayısının azalmayacağı belirtiliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et