Dimokritos Üniversitesinden birincilikle mezun olan Zeynep Hraloğlu kimdir? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dimokritos Üniversitesinden birincilikle mezun olan Zeynep Hraloğlu kimdir?

Dimokritos Üniversitesinden birincilikle mezun olan Zeynep Hraloğlu kimdir?

İskeçe’nin (Xanthi) Ilıca (Thermes) köyünden olan ve Dimokritos Üniversitesini birincilikle bitiren 22 yaşındaki Zeynep Hraloğlu ERT Komotini devlet radyosuna konuştu.

ERT Komotini radyosundan Maria Nikolau’nun röportajı şöyle:

“22 yaşındaki Pomak kızı Hraloğlu Zeynep İskeçe’nin Ilıca köyünden olup babasının çalıştığı Viotia’nın Distomo bölgesinde büyüdü. Tatillerde dedesinin ve ninesinin köyünü ziyaret eden Zeynep, akrabaları ve arkadaşlarıyla özlem gidererek İskeçe’nin dağlık bölgesindeki köyüyle bağlarını canlı ve güçlü tutmayı başardı. Distomo’daki yaşantısında birçok şey farklıydı, birçok alışkanlık değişikti ancak her iki bölge için duyduğu sevgi aynı oranda güçlüydü.

Yunan diline olan merakı

Aynı zamanda 3 aylık bir bebeği bulunan Zeynep Hraloğlu Trakya Dimokritos Üniversitesi Yunan Edebiyatı Fakültesinden geçtiğimiz günlerde birincilikle mezun oldu ve hayalini gerçekleştirerek mezuniyet töreninde yemini okuyup diplomasını aldı.

“Yunancayı çok beğeniyordum. Öğrenimime devam edip bir gün ben de bu dili öğretebilmeyi istiyordum” diyen Zeynep bilgi sahibi olup bunları başkalarına da sunabilmenin çok önemli olduğunu vurguluyor. “Ailem bana çok yardımcı oldu. Onların desteğini gördüm ve memleketime dönüp eğitim görmemi kabul ettiler” diyor.

Distomo’da büyümüş olmasının Yunancayı çok iyi öğrenmesine yardımcı olduğunu dile getiren Zeynep “Pomakça konuşmamı gerektirecek dedelerim veya diğer akrabalarım yanımda değildi. Böylece gün boyunca okul arkadaşlarımla, diğer arkadaşlarımla ve evde ailemle Yunanca konuşuyorduk. Bir şeye meraklı olan bir insan, çabalamaya devam etmek, dili daha iyi konuşabilmek ve öğrenmek istiyor” ifadelerini kullanan Zeynep, Batı Trakya’daki çift dillilikten (bazen, çift dilden de daha fazla) bahsederek bunun birçok Müslüman’ın doğru Yunanca konuşmayı öğrenmesini “engellediğini” dile getirdi ve “Bir çocuğun ilkokulda üç dil öğrenmesi, sanırım zor” dedi.

“Prensim” dediği küçük oğlunu kollarında sevgiyle tutan 22 yaşındaki genç Zeynep “60 kişi arasından birinci olmamı ve yemini okumamı ona borçluyum. Çünkü bir önceki yemin törenini, onu dünyaya getirmeye hazırlandığım için kaçırmıştım. Hayatta her şeyin bir sebepten dolayı yaşandığına inanıyorum” dedi ve gülerek ekledi: “diplomanın yarısı ona ait”.

Öğrencilik yıllarım rüya gibiydi

Dimokritos Üniversitesinden birincilikle mezun olan Zeynep Hraloğlu kimdir?

Zeynep Hraloğlu’nun planları arasında çocuğunu büyütmek, iş bulmak ve mastır yapmak yer alıyor. “Öğrencilik yılları, hiçbir zaman unutamayacağım hayatımın en iyi dört yılı oldu! İnanılmaz arkadaşlıklar kurdum, ki onlarla artık sadece arkadaş değiliz bir aile gibi birbirimize bağlıyız. Beni hiçbir zaman yalnız bırakmadılar. Her anı, ister hüzün ister sevgi olsun birlikte paylaşıyoruz ve her zaman yanımdalar, bu nedenle onları kardeşim gibi görüyorum, çünkü birbirine bu kadar bağlanacak insanları bulmak ve dostlukların uzun yıllar sürmesini başarmak zor” ifadelerini kullanan Zeynep’e Dimokritos Üniversitesinde yaşadıkları çok iyi geçen bir rüya gibi geliyor. “Hocalarımız bize çok fırsatlar sundu. Her zaman yanımızdaydılar. Bize sundukları ilim dışında yakınlıklarıyla bir adım daha fazla ilerlememizi sağladılar” sözleriyle de şükranlarını ifade etmekten çekinmiyor.

Sevgi, mutluluk ve umut

Birlikte var olmayı ve uyumlu yaşamayı da yorumlayan Ilıcalı Zeynep azınlıkça’daki habere göre “Dinimiz farklı olmasına rağmen hepimiz aynıyız. İnsanlar arasında sevgi ve anlaşma olduğu zaman, diğerinin neye inandığı unutuluyor. Kimi İsa’ya kimisi ise Allah’a inanıyor, bu herkesin kişisel isteği. İnsanlar arasındaki en önemli şeyler sevgi, karşılıklı yardımlaşmadır, dinin rol oynamaması gerekir. Distomo’da da arkadaşlar edindim. Sorun yaşamadım, memleketimde yaşamadım” ifadelerini kullanıyor.

Zeynep röportajını son olarak “Her şeyden önce insanlara sağlık diliyorum, bu en önemlisi. Sevgi, mutluluk ve umut diliyorum. Umut olmalı, çünkü umut yok olan en son şeydir. Eğer umut varsa her insan bir adım daha yukarıya çıkabilir” ifadeleriyle tamamladı.

İLGİLİ HABER

İskeçeli Zeynep Dimokritos Üniversitesini birincilikle bitirdi!

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et