Bakan Kotzias: Erdoğan ilk defa Pomak ve Romanları da tanıdı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bakan Kotzias: Erdoğan ilk defa Pomak ve Romanları da tanıdı

Bakan Kotzias: Erdoğan ilk defa Pomak ve Romanları da tanıdı

Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Atina ziyaretinden Yunanistan’ın diplomatik ve siyasi kazançlar elde ettiğini vurguladı.

Parlamentonun Dışişleri Komisyonunda Erdoğan ziyaretini anlatan Dışişleri Bakanı Kotzias “Erdoğan’ın ilk kez Müslüman azınlığın Pomak ve Romanları da içerdiğini tanıdığını” vurguladı.

Yunanistan’ın bütün dünyaya “uluslararası hukuk ilkelerini, antlaşmaları ve halklar arasında anlaşmayı kimin savunduğunu göstermeyi başardığını” dile getiren Dışişleri Bakanı Kotzias azınlıkça’daki habere göre “Yunanistan, Erdoğan ziyaretinden siyasi alanlarda geri adımlar atılmasını elde etti ve bir komşuyla olan ilişkilerin ihtiyaç duyduğu çözümler aldığını” kaydetti.

Lozan Antlaşması

Türk Cumhurbaşkanının Yunanistan’a gelmeden önce Lozan Antlaşması’nı sorguladığını ancak Yunan topraklarında bu tezinin “Lozan Antlaşması’nın Yunanistan için değil, sadece doğu tarafı için güncellenmesi talebine dönüştüğünü” dile getiren Nikos Kotzias “Yunanistan’a gelmeden önce ve giderken dile getirdiği tezlerde bir değişiklik oldu. Bu önemli. AB ve ABD’nin Lozan Antlaşması’nı bizim penceremizden savunmaları ise büyük kazanım” dedi.

Azınlık konusu

Dışişleri Bakanı Kotzias Erdoğan’ın Müslüman azınlığın Pomaklar ve Romanları da içerdiğini ilk kez tanıdığını kaydederken “Bu Türkiye tarafından benzeri görülmemiş bir kabuldür” dedi. Kotzias ayrıca Erdoğan’ın Müslüman Azınlığa da hitap ederken “kendisine söz düşmediğini” söylediğini ve sadece azınlıkla ilgili “ricada” bulunduğunu ifade ettiğini dile getirdi.

Diğer taraftan ilk kez bir Türk Cumhurbaşkanının alenen Yunan topraklarında gözleri olmadığını dile getirdiğini kaydeden Kotzias azınlıkça’daki habere göre “Ben buna inanıyor veya inanmıyor demiyorum, ancak ilk kez açık ve net bir şekilde Türkiye’nin Yunanistan topraklarında gözü olmadığı ifade edildi. Bu daha önce hiçbir Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından dile getirilmemişti. Biz hiçbir tartışma ve diyalogdan korkmuyoruz” şeklinde konuştu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et