Bakan Gavroğlu: Şeriattan bir sonraki adımımız müftülükler olacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bakan Gavroğlu: Şeriattan bir sonraki adımımız müftülükler olacak

Bakan Gavroğlu: Şeriattan bir sonraki adımımız müftülükler olacak

Eğitim, Araştırma ve Dinişleri Bakanı Kostas Gavroğlu İslam Hukuku (şeriat) ile ilgili yasal düzenlemenin tartışıldığı komisyonda konuştu.

Yeni yasal düzenlemeyi “Müslüman vatandaşlarımıza daha fazla demokratik hakkın tanınması istikametinde on yıllardır gecikmiş bir modernleştirme adımı” olarak nitelendiren Gavroğlu “İslam Hukukunun isteğe bağlı uygulanması, ki bu adım yıllardır atılmamıştı, adımlar bütününün ilk adımıdır. Bir sonraki adım Müftülüklerin tam rasyonelleştirilmesidir. Bu konu dikkat ve uzlaşılar isteyen bir meseledir. Atılan ilk adım, derhal ikinci adıma hazırlanmamız için önemli bir önkoşuldur” ifadelerini kullandı.

Azınlıkça’daki habere göre Bakan Gavroğlu “İslam Hukuku’nun uygulanmasının zorunlu olmaktan çıktığını, azınlık fertlerine tercih imkânı sunulduğunu ve sadece tarafların yazılı olarak anlaşması durumunda Müftünün yetkisine tabi olabileceklerini” dile getirdi.

Mevcut düzende Müftülüklerde dinî nikâh kıyarak evlenmiş olan azınlık fertleri miras ve aile hukuku ile ilgili davalarda zorunlu olarak Müftüye başvuruyordu. Bu yeni yasa tasarısıyla ister Müftülükte ister belediyede evlenmiş olsun azınlık üyeleri yerel mahkemelere başvuracak, her iki tarafın da istemesi durumunda yine Müftüye başvurulabilecek.

Rodop, İskeçe (Xanthi) ve Evros illerinde azınlık bireylerinin evlenme işlemleriyle ilgili de bilgi sunan Bakan Gavroğlu “Son üç yılda 2.207 evlilik gerçekleşmiş. Bunlardan 1.524’ü dinî nikâhla, 683’ü ise belediyelerde yapılmış. Dinî nikâhlar toplam evliliklerin %70’ini oluşturuyor. Bu aşamada Şeriat’ın kaldırılmasını isteyenleri bu gerçeklerle Şeriat’ın kaldırılmasının bizim önerdiğimiz düzenlemenin çözdüğü sorunlardan daha fazla sorun yaratıp yaratmayacağını yorumlamaya davet ediyorum” dedi ve ekledi:

“Şeriat’ın isteğe bağlı olması azınlığa saygıdır, çünkü azınlığa saygı sorunları ne kabadayılıkla ne de nüfusun geri kalanının sorunlarının çözüldüğü şekliyle çözülür. Kimlik meseleleri çok ciddi konulardır ve çok dikkatli adımlar gerektirir”. azınlıkça

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et