Cumhurbaşkanı Pavlopoulos Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti öncesi mesaj gönderdi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Cumhurbaşkanı Pavlopoulos Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti öncesi mesaj gönderdi

Cumhurbaşkanı Pavlopoulos Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti öncesi mesaj gönderdi

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos 7-8 Aralık tarihlerinde Atina ve Batı Trakya’yı ziyaret edecek olan Türk mevkidaşı Recep Tayip Erdoğan’a mesaj gönderdi.

3 Aralık 2017 tarihli Ethnos gazetesinin “Erdoğan Lozan Antlaşması’na saygı göstersin” başlığıyla manşetten verdiği haberine göre Prokopis Pavlopulos bu ziyareti “Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin somut bir şekilde iyileştirilmesi açısından büyük ve tarihî bir fırsat” olarak değerlendiriyor.

Pavlopulos’un Erdoğan’ın Atina ziyaretine saatler kala kurmaylarına “Türk Cumhurbaşkanının ziyareti olumlu bir şekilde sonuçlanırsa, bu Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik çerçevesinde de Türkiye’ye olumlu sonuçlar verecektir” dediği aktarılıyor.

Türk Cumhurbaşkanının Yunanistan ziyareti için Yunan Cumhurbaşkanlığı tarafından resmi davetin Ankara’ya Cumartesi günü gönderildiği belirtilirken “Cumhurbaşkanlığı, Erdoğan’ın Yunan topraklarında kaldığı iki gün boyunca her şeyin programa göre seyredeceğinden ve hiçbir şeyin şansa bırakılmayacağından emin olmak istedi” değerlendirmesi yapılıyor.

Bu nedenle gerek Cumhurbaşkanlığının gerekse de bu ziyaretin birçok “tuzaklar” gizleyebileceğini çok iyi bilen Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un Batı Trakya’ya özel bir ziyaret gerçekleştirecek olan Türk mevkidaşının yapacağı açıklamaların kendisini misafir edecek ülkeyle tamamen uyum içinde olması konusunu netliğe kavuşturduğu belirtiliyor.

Atina, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gümülcine’de yapacağı yanlış bir açıklama veya hamlenin Yunan-Türk ilişkilerine katkıda bulunmayacağını aksine kötüleştireceğini çok iyi biliyor. Türkiye’nin de mevcut konjonktürde Yunanistan’ın müttefikliğini kaybetmek istemeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Ethnos gazetesi Türk tarafıyla ziyaretle ilgili mükemmel bir işbirliği yapıldığını ve Yunan tarafının ziyaretle ilgili sunduğu bütün şartları kabul ettiğini yazarken, diplomatik kaynakları bu nedenle ziyaretin Cuma gecesi kesinleştiğini vurguladığını aktarıyor.

Prokopis Pavlopulos’un ise çevresine “Erdoğan’ın Yunanistan Cumhurbaşkanlığı’nda Uluslararası Hukuk’a saygı gösterdikleri yönünde bir açıklama yapmasının Avrupa-Türkiye ilişkileri açısından ideal olacağını zira bunu sadece Atina’nın değil, Brüksel’in de duymak istediği bir açıklama olduğunu” söylediği belirtiliyor.

Pavlopulos’un “Türkiye tarafından Uluslararası Hukuka – özellikle de Lozan Antlaşması’na – tam saygı gösterileceğine dair taahhütte bulunulmasının bu Avrupa müktesebatına saygı gösterme taahhüdünde buluma anlamına geldiğini, zira Lozan Antlaşması’nın sadece Yunanistan’ın değil aynı zamanda Avrupa Birliği’nin de sınırlarını, topraklarını ve egemenliğini belirlediğini” ifade ettiği aktarılıyor.

İLGİLİ HABER

Program değişti! Erdoğan Gümülcine’de Cuma namazını Kırmahalle’de kılacak

Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da Gümülcine’ye gelmesi bekleniyor

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et