Dışişleri Bakanı Kotzias Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı Batı Trakya ziyareti hakkında konuştu - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dışişleri Bakanı Kotzias Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı Batı Trakya ziyareti hakkında konuştu

Dışişleri Bakanı Kotzias Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı Batı Trakya ziyareti hakkında konuştu

Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın yapacağı Yunanistan ziyaretini değerlendirdi.

Bulunduğu Güney Kore’den Alpha radyosuna dün demeç veren Bakan Kotzias “Benim için her şeyden önemlisi iletişim kanallarımızın açık olması ve sorunlarımızı konuşmamızdır” şeklinde konuştu. Kotzias “bir yanda Türkiye ile sorunlar varken açık ufuklar ve globalleşme çağında bir yalnızlaştırma politikası algısına karşı olduğu” konusuna açıklık getirdi. Azınlıkça’daki habere göre Türkiye’ye yaptığı ziyaret sonrası son 25 günde, iki gün haricinde, Ege’deki hava ihlallerinin son derece kısıtlı olduğunu sözlerine ekleyen Nikos Kotzias “Bir on günlük süre boyunca ise hiçbir ihlal yaşanmadı. Bu uzun yıllar sonra ilk kez oldu” dedi.

T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile birçok kez konuştuklarını anlatan Yunanistan Dışişleri Bakanı “O kendi görüşlerini söyledi, ben de cevap verdim ve anlaşmazlık yaşadığımız konularla ilgili görüşlerine sert ve diplomatik bir şekilde karşılık verdim” ifadelerini kullanırken “bununla birlikte iki ülke ve iki toplum arasındaki temasların artmasının yollarını aradık. Benim için bir milyon Türkün Yunanistan’da tatil yapması çok iyi.. İzmir – Selanik hattının açmamızı iyi buluyorum. Bununla birlikte Selanik ile İstanbul’un hızlı trenle birbirine bağlaması ve bizim de Türkiye ile başlayan devasa bir piyasayla bağlanmamız çok iyi olur” dedi.

Kotzias sözlerinin devamında ise “Biz erkek arkadaşımız bizi terk etti diye inatçı değiliz ya da kız arkadaşımız diye konuşmayacak değiliz. Biz sorumluluk politikası izliyoruz, bu da zaafiyet değil sorumluluk ürünüdür” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın Batı Trakya ziyareti hakkında ne dedi?

Recep Tayip Erdoğan’ın Batı Trakya ziyaretinin kendilerinde bir gerginlik yaratıp yaratmadığına yönelik soruya ise Dışişleri Bakanı Kotzias öncelikle Batı Trakya’nın Yunanistan tarafından sosyal ve ekonomik olarak kalkındırılması gerekliliğine vurgu yaparken “Hepsini aynı şekilde bakmamalıyız, her şeyden önce onlar Yunan vatandaşları. Batı Trakya’ya yönelik ekonomik kalkınma politikasıyla geleceklerine bu bölgeden ve bu ilkeden bakmalarını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın Batı Trakya ziyaretiyle ilgili olarak ise “Batı Trakya’ya gitmek isteyecektir bu aşikar. Ben de İstanbul’a gittiğimde gidip Patriği ziyaret ediyorum. Ancak eğer giderse, ki gitmesi konusunda anlaşma sağlanırsa, kendisine de izah ettiğim gibi Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri bozmayacak şekilde gidecek. Çünkü bu ziyaret bu ilişkilere katkı veren bir ziyaret olmalı. Türkiye’nin Avrupa’daki imajına zarar vermemeli, sergilenen davranış ve yapılacak anlaşmalar öyle olmalı ki kendisinin Avrupa’daki imajını düzeltmeli. Kendisinin tercih edeceği bir konudur ve umarım bunu doğru şekilde yapar” değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak Türk Cumhurbaşkanını “akıllı bir insan” olarak tanımlayan Kotzias “Düşüncelerini yeniden gözden geçirme aşamasında bulunan ülkesi için büyük bir lider. Daha büyük rasyonellik sergilemesi gerektiğini, ülkesinin dış politikada da gösterdiği asabiliği azaltması gerektiğini en sonunda anlamış durumda. Bunu hangi derecede yapacağını hep birlikte görüp tespit edeceğiz” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABER

Erdoğan’ın Atina ve Gümülcine ziyareti kesinleşti

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et