Yunanistan Dinişleri Bakanı Gavroğlu Batı Trakya’daki şeriat hakkında konuştu - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Dinişleri Bakanı Gavroğlu Batı Trakya’daki şeriat hakkında konuştu

Yunanistan Dinişleri Bakanı Gavroğlu Batı Trakya’daki şeriat hakkında konuştu

Yunanistan Eğitim ve Dinişleri Bakanı Kostas Gavroğlu Batı Trakya’da müftülerin yetkileriyle ilgili yapılacak yasal düzenleme hakkında konuştu.

Yunan devlet televizyon kanalı ERT’e konuşan Bakan Gavroğlu “Azınlığın gelenek ve göreneklerine saygı gösterdiğimizi açıklığa kavuşturmak isteriz” ifadelerini kullanırken “Bu düzenleme derin demokratik bir reform niteliğindedir ve süreçlerin rasyonelleştirilmesini de içerir” dedi.

Kathimerini gazetesinin haberine göre tartışmaya açılan yasa tasarısı İslam Aile Hukukunun Batı Trakya’daki azınlık üyeleri için isteğe bağlı uygulanmasını öngörüyor. Ancak bununla birlikte müftünün iki yönlü kurumsal rolünde (din adamı ve kadı) hiçbir değişiklik olmayacak ve müftülük kurumu Dinişleri Bakanlığına bağlı devlet kurumu olarak var olmaya devam edecek. Azınlıkça’nın aktardığı habere göre yeni düzenlemede müftünün dini, denetleme, danışma ve yargı yetkileri de olduğu gibi kalacak. Tek değişen ise aile ve miras davalarında müftünün yetkileri sadece anlaşmazlık içinde olan tarafların tamamının İslam Hukukuna göre yargılanmalarını istemeleri durumunda şeriat geçerli olacak. Taraflardan herhangi biri müftünün yetkilerine tabi olmak istemezse, o zaman normal mahkemelere başvurabilecek.

Özetle bugüne kadar geçerli olan azınlık üyelerinin otomatik olarak İslam Hukukuna tabi olmaları kaldırılmış ve tercih hakkı getirilmiş olacak.

Bakan Gavroğlu açıklamasında “Bu düzenlemeyle esasında mevcut süreci değiştiriyoruz, lağvetmiyoruz” ifadelerini kullanırken “Düzenleme müftüler ve avukatlarla yapılan görüşmelerin ürünüdür. Müzakere hala açıktır. Bu acele etmemizi gerektiren bir konu değildir” dedi. – azınlıkça

İLGİLİ HABER

Batı Trakya’daki müftülerin yetkileriyle ilgili yasal düzenlemenin ilk taslağı açıklandı

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et