Türk Cumhurbaşkanının Yunanistan ziyareti iptal mi edilecek? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Türk Cumhurbaşkanının Yunanistan ziyareti iptal mi edilecek?

Türk Cumhurbaşkanının Yunanistan ziyareti iptal mi edilecek?

To Paron gazetesi Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın 7-8 Aralık tarihlerinde Yunanistan’a yapması planlanan ziyaretin iptale doğru gittiğini yazdı.

Gazete daha önce de “Erdoğan ziyareti ile ilgili olarak Atina’nın Ankara’ya şartlarını bildirdiğini ve ziyaretin gerçekleşip gerçekleşmemesinin bu şartların yerine getirilmesine bağlı olduğunu” yazmıştı.

Bu şartların ise Türkiye Cumhurbaşkanının daha önce defalarca ifade ettiği tezlerle ilgili olduğu kaydedildi.

To Paron o tezleri şöyle sıraladı:

– Ege’deki karasuları 6 deniz milidir ve Yunanistan bunu, Uluslararası Hukukun (casus belli) öngördüğü gibi 12 mile çıkarma hakkına sahip değildir.

– Ulusal hava sahası 10 değil 6 mildir.

– Adaların kıta sahanlığı hakkı yoktur, bu hakka sadece kara suları içerisinde sahiptirler, yani adanın etrafındaki 6 milde. Yunanistan’ın tezi ise adaların kıta sahanlığında tam hakka sahip olduğu yönünde.

– Kuzey Ege adalarının ve On İki Adaların askersizleştirilmesi konusu var.

– Ege’yi dikey olarak ikiye ayıran 25’inci meridyen sınır alınarak Ege’nin operasyonel olarak bölünmesi.

– Gri bölgelerin bulunduğu iddiası ki böylece antlaşmalarda ismen ve açıkça belirtilmeyen ada ve adacıkların Yunanistan’a ait olmadığı iddiasıyla 100’den fazla Yunan adası üzerinde hak iddia etmek.

– Ankara ayrıca, bundan iki hafta önce Batı Trakya’yı ziyaret eden Türk Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun da yaptığı gibi Müslüman Azınlığa “Türk” azınlık deme konusunda ısrar ediyor.

Azınlıkça’nın Türkçeye çevirdiği To Paron gazetesindeki söz konusu habere göre, Çavuşoğlu’nun yaptığı açıklamalar Atina’da Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı tarafından Erdoğan’ın yapacağı açıklamaların habercisi olarak değerlendirildi ve

bu da yangına körükle gitmek olarak yorumlandı. Eğer bu değerlendirme doğrulanırsa, yaşanacak gelişmeleri hiç kimsenin öngöremeyeceği belirtiliyor.

Böyle bir durumun yaşanmaması için Yunan Cumhurbaşkanlığının Ankara’dan toplantıyı sabote edecek konuların gündeme getirilmeyeceği konusunda söz-teminat istediği kaydedilirken Yunanistan’ın iki ülke arasındaki havayı antlaşmalara dayanarak her şekilde iyileştirmeye hazır olduğu iletildi. Ancak gazete “Türk tarafında böyle bir niyet olduğu görülmüyor ve bu da Türk Başbakan Yardımcısının Batı Trakya’dan yaptığı tahrik edici geçişte görüldü” değerlendirmesini yapıyor.

Elde edilen bilgilere göre gerek hükümet gerekse de Yunan Cumhurbaşkanlığı Ankara tarafından istenmesi durumunda Recep Tayip Erdoğan’ın Batı Trakya’yı ziyaret etmesine olumlu bakmıyor.

Tüm bu – çözülememiş – sorunların güvenilir kaynakların aktardıklarıyla birlikte Erdoğan’ın ziyaretinin iptale doğru gittiğini yazan To Paron gazetesi ilgili yorumunu şu ifadelerle noktalıyor:

“Sadece ve sadece Yunan Cumhurbaşkanlığı tarafından Türkiye Cumhurbaşkanı’na Yunanistan’ı ziyaret etmesi için resmi davetin gönderilmemiş olması bile başlı başına çok şey anlatıyor”.

İLGİLİ HABER

Kulis: Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan’a ne zaman gelecek?

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et