ABD Dedeağaç’a askerî helikopter üssü kurmayı planlıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

ABD Dedeağaç’a askerî helikopter üssü kurmayı planlıyor

ABD Dedeağaç’a askerî helikopter üssü kurmayı planlıyor

Parapolitika gazetesi Washington’un Yunanistan Dedeağaç’ta (Alexandroupoli) üzerine askerî helikopter üssü kurmayı planladığını yazdı.

Gelişmeyi ciddi olarak nitelendiren gazete “bu şekilde gerek Yunanistan’ın jeostratejik rolünün öne çıkacağını, gerekse de Yunanistan’ın ABD’nin savunma koruması altına gireceğini” kaydetti. Azınlıkça’daki habere göre askeri üssün, Amerikan doğalgazının geleceği noktaya ve TAP doğalgaz borusuna yakın bir noktaya kurulması bekleniyor.

Gazetede ayrıca ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt’ın kısa süre önce enerji konulu bir konferansta Batı Trakya’ya büyük ilgi gösterdiğini ve “Biz bölgeyi kucaklayacağız” dediğini yazıyor.

Amerikan Büyükelçinin bu açıklamasının ekonomik ve stratejik anlam içerdiğini değerlendiren Parapolitika gazetesi “ABD’nin iki hedefi var: Birincisi, Amerikan menşeli enerji kaynaklarını Batı Trakya aracılığıyla Avrupa’ya göndermek için altyapı oluşturmak. İkincisi ise, bu kez Batı Trakya’ya olmak üzere bir askerî üs daha kurmak ve böylece ABD’yi Üsküp’ten bağımsızlaştırmak”

Batı Trakya’ya kurulacak askeri üste savaş helikopterlerinin yer alacağı ve üssün aynı zamanda operasyonel bir üs de olacağı ifade ediliyor.

Girit’teki Suda üssünden sonra Yunanistan’ın kuzeyine kurulacak bu üsle birlikte Amerikan şemsiyesini ülkeyi boydan boya kapsayacağı ifade ediliyor. Suda’daki üssün deniz üssü, Dedeağaç’takinin ise hava operasyonları için kullanılacağına da dikkat çekiliyor. – azınlıkça

Son olarak gazete “Türkiye’nin bu gelişmeyi nasıl yorumlayacağı ve ne tepki vereceği bilinmiyor. Zira ABD’nin iki NATO müttefiki ile ilgili tutumu ‘anlaşın’ şeklinde” notunu düşüyor. 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et