Tütüncülüğü bırakıyorlar! Bakın neden! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tütüncülüğü bırakıyorlar! Bakın neden!

Tütüncülüğü bırakıyorlar! Bakın neden!

Batı Trakya’da olduğu gibi Yunanistan’ın farklı bölgelerinde de ailecek yapılan tütüncülüğü yavaş yavaş birçok üretici bırakıyor.

Meslekler Arası İşlenmemiş Tütün Kurumu Başkanı Vasilis Meleneklis ailecek yapılan el işiyle üretilen bir ürün olduğu için hiçbir masrafı yokmuş gibi görünen tütünle ilgili olarak şu ifadeleri kullanıyor.

“Ailenin çalışma masrafı, üretim maliyetinden çıkartılmıyor. Bu nedenle de üretilen ürün temiz gelir sayılıyor ve üreticinin sırtına %70’i aşan vergi yükleniyor. Sürekli olarak tütün üreticisinin ve tütünün bu özelliğinden dolayı bu vergilendirmeden muaf tutulmasını istiyoruz. Bir aile tütün üretebilmek için Mayıs ayından itibaren günde en azından 10 saat çalışıyor. Biz bu çalışma saatlerinin de üretim masrafına dahil edilmesini ve üreticilerin vergi yükünün hafifletilmesini istiyoruz. Zira tütünün büyük gübre ve ilaç ihtiyacı yok”.

Yüksek vergiler

Yüksek vergiler tütün üreticilerine hiçbir umut bırakmıyor. Pieria İlinde üretilen Katerini tipi tütün başta olmak üzere Virgina tipi tütünün üretimi de yavaş yavaş bırakılıyor.

Meleneklis “Bugün için Drama’da tütünle uğraşan 16 bin aile var, 13-14 bini zaten alternatif üretim de yapıyor. Tarım alanındaki büyük ihtiyaçlardan dolayı üretici ortak destek primini bile alamıyor. Borçlar yüzünden tütün üreticilerinin banka hesaplarına el konulmuş durumda” diyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et