ND’den Dışişlerine Türkiye soru önergesi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

ND’den Dışişlerine Türkiye soru önergesi

ND’den Dışişlerine Türkiye soru önergesi

Anamuhalefet ND Partisi, Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’a hitaben Türkiye ile ilgili soru önergesi sundu.

Türklerin Ege ve Batı Trakya’daki ihlalciliği ve tahrikleri ve Türk Cumhurbaşkanı sn. Erdoğan’ın Yunanistan’a yapacağı ziyaret” başlıklı soru önergesi ND Partisi Milli Savunma Sorumlusu Vasilis Kikilias ve Dışişleri ve Savunma Sorumlu Yardımcıları Stavros Kalafatis, Savvas Anastasiadis, Simos Kedikoğlu ve Anastasios Dimoshakis’in imzasını taşıyor.

“Türkiye’nin Ege’deki (hava ve deniz) ihlalleri açısından 2017 yılının son on yılın en kötü yılı olduğu” ifade edilen soru önergesinde “2017 yılı Eylül ayına kadar karasuların 1.493 kez ihlal edildiği ve bu rakamın geçmişteki yılların dört katına tekabül ettiği” ifade edilerek “aynı dönemdeki hava ihalelerinin de 2016’nın iki katına çıkarak 2.937’yi bulduğu” kaydediliyor.

Dışişleri Bakanı Kotzias’ın Ankara’ya yaptığı ziyarette “Türkiye Cumhurbaşkanının Yunanistan’a gelmesi konusunda anlaştık ve bu ziyaretin zorlaşmaması için farklı eylemlerle tahrik etmemeleri gerektiğini kendilerine izah ettik” açıklaması hatırlatılarak bu açıklamadan tam üç gün sonra “3 Kasım’da Türkiye’nin (Yunanistan’ın) ulusal hava sahasını 60 kez ihlal ettiği ve bu iki ihlal arasında Kardak (İmia) üzerinde uçan Türk helikopterlerin de yer aldığı” kaydedildi.

Türkiye’nin bu ihlallerine bir de Yunanistan-Mısır ortak tatbikatı için verilen sert tepkinin eklendiği dile getirilirken şu ifadelere yer verildi: “Bu sorunlu durumu daha da ağırlaştıran, tüm bunların Atina ve (Batı) Trakya’yı Türkiye Başbakan Yardımcısı sn. Hakan Çavuşoğlu’nun ziyaret ettiği sırada yaşanması oldu. Çavuşoğlu da tahrik dolu açıklamalar yaptı, ki bu açıklamalar doğal olarak Yunan hükümetinin tepkisine yol açtı” denildi.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın da “Türklerin kabul edilemez gri bölgeler tezini 1996 yılından sonra ilk kez dillendirdiği” ifade edilen soru önergesinde tüm bu gelişmelerin Bakan Nikos Kotzias’ın mevkidaşı Çavuşoğlu’na 26 Ekim’de vurguladığı konuların Türkiye tarafından hiçbir şekilde dikkate alınmadığı sonucunu çıkardığı ifade edildi.

Tüm bunlar doğrultusunda Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias’a şu sorular yöneltildi:

  1. Türklerin eylemlerinin, hatta sizin sn. Çavuşoğlu ile yaptığınız görüşme sonrasında olanlar da, Türk Cumhurbaşkanı’nın Yunanistan’a yapacağı ziyareti ‘zorlaştırdığını’ düşünüyor musunuz?
  2. Bir önceki soruya cevabınız “evet” ise Dışişleri Bakanlığı bu ciddi konuyu nasıl idare etmeyi planlıyor?
  3. Gerek yapılan hazırlıkları gerekse de ülkemiz için somut olumlu sonuçlar elde etme umutlarını sabote edebilecek yeni Türk tahriklerinin yaşanmaması için ikili veya diğer seviyelerde ne tür somut adımlar atmayı planlıyorsunuz?
  4. Bir taraftan Türkiye Ege’deki gergiliğe yol açan ihlallerini ve (Batı) Trakya ile ilgili son derece sorunlu açıklamalarını ve eylemlerini sürdürürken, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın yapacağı ziyaretin sadece bir halkla ilişkiler ve Türkiye’nin imajını güzelleştirme girişimi olmakla sınırlı kalmaması için belirlediğiniz somut hedefler nelerdir?

Soru önergesinin Yunanca tam metni BURADA!

İLGİLİ HABER

Başbakanlıktan Ankara’ya mesaj: Batı Trakya’daki reformlar Türkiye’nin meselesi değil

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et