Bilgisayar başında gelen ölüm riski: Tromboz - Azınlıkça
Yaşam

Bilgisayar başında gelen ölüm riski: Tromboz

Tromboz, dünyada yılda 3 milyon kişinin hayatına mal oluyor.

Sorun, en çok da ofis çalışanlarını, bilgisayar başında uzun süre kalanları ve uzun süreli uçak ve otobüs yolculuğu yapanları tehdit ediyor. Özellikle de bilgisayar oyunlarının sihrine kapılıp, koltuğa çakılanlarda ölüm oranı çok yüksek.

Avrupa’ da majör ölüm nedenleri arasında bulunan tromboz, ani damarda oluşan pıhtı nedeniyle kan akışının engellenmesi durumu, meme ve akciğer kanserlerinden ölenlerin toplamından fazla ölüme sebep oluyor.

Özellikle toplardamarlardaki pıhtı ve tıkanıklar ciddi sonuçlar doğuruyor.

Derin Ven Trombozu (DVT) olarak adlandırılan durum, her yaşta görülüyor, ancak risk 60 yaşından sonra katlanıyor. Tûtûn mamülleri, obezite, ailesel yatkınlık, hamilelik, bebek emzirme, doğum kontrol hapı kullanmak, majör cerrahi girişimler tromboz açısından risk faktörleri.

Ancak risk seviyesini en üst sıralara taşıyan etkenlerin başında hareketsizlik geliyor. Uzun süren uçak ve otobüs yolculukları ile bilgisayar başında geçirilen uzun saatler insanları tromboza en yakın aday durumuna getiriyor. Bu nedenle tromboz, haberlere sıkça yansıyan, “Bilgisayar başında ölüm” vakalarının en önemli sorumluları arasında yer alıyor.

BACAKLARDAKİ ŞİŞMEYİ ÖNEMSEYİN!

Bacakta ağrı ve şişmenin trombozun en belirgin belirtileridir. Beyaz yakalı popülasyondaki artışla DVT vakalarındaki artış paralellik göstermektedir.

BİLGİSAYAR BAŞINDA GEÇİRİLEN SÜRE ARTTIKÇA RİSK ARTIYOR

Bilgisayar başında bacakların sarkıtılarak hareketsiz durması sonucu oluşan pıhtı akciğerlere gidiyor. Masa başında geçen süre arttıkça risk de büyüyor.

UZUN UÇAK YOLCULUĞU YAPANLAR DİKKAT

Akciğere atılan pıhtı pulmoner emboliye neden oluyor. Akciğerdeki pıhtılar tedavi edilmezse kronikleşir, akciğer tansiyonunu yükselterek kalp yetmezliğine ve ölüme yol açabilir.

PIHTIYA KARŞI HAREKET ET!

Risk grubunda olmayanların da uzun uçak yolculuklarında (4 saati geçen) saat başı kalkıp dolaşmaları yapılacak en mantıklı şey. Yanı sıra bilgisayarla çalışmak zorunda olanların da baldır kaslarını çalıştıracak basit hareketler yapması ve saat başı yürümesi gerekiyor. Çünkü uzmanlara göre, her yaşta ve herkesin başına gelebilecek olan pıhtıdan korunmanın en önemli yolu hareket etmek.

FAZLA ALKOL VE KAFEİNDEN UZAK DURUN, KABIZ OLMAYIN

Kanser hastalarında ve kemoterapi görenlerde tromboz riski daha fazladır. Hareketsizliğin kan dolaşımını ve kalbin işini zorlaştırdığını aktaran uzmanlar, kilo kontrolüne vurgu yaparak, alkol ve aşırı kafein ile kabızlığın da pıhtı gelişimini artırabildiğini söylüyor.

Uzmanların verdiği bilgiye göre, tüm hastalarda kan sulandırıcı ilaç kullanmak gerekiyor. Bazı hastalarda damarın içindeki pıhtıyı almak veya eritmek gerekebiliyor. Kan sulandırıcı ilaç kullanması yasak olanlarda ise akciğere pıhtı atmasını önlemek için tıkanan damarın yukarı seviyesine filtre koyma yöntemine gidiliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

30-34 yaş grubu için tüm aşılar platformu açılıyor

Yunanistan’da 30-34 yaş grubu için tüm aşılar platformu 29 Mayıs Cumartesi günü açılıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yaş grubu değişiyor: AstraZeneca için olağanüstü toplantı

Yunanistan’da Ulusal Aşı Komisyonu, AstraZeneca aşısının vurulacağı yaş gruplarında değişikliğe gidip gitmemeye karar vermek üzere toplandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Lesvos’ta bir tromboz vakası daha: 36 yaşında...

Yunanistan’ın Lesvos adasında 36 yaşındaki bir kadın tromboz (kan pıhtılaşması) sebebiyle özel uçakla Atina’ya sevk edildi.
Devamını oku...