Ölülerini mezardan çıkarıp sigara içiriyorlar! - Azınlıkça
Yaşam

Ölülerini mezardan çıkarıp sigara içiriyorlar!

Ölülerini mezardan çıkarıp sigara içiriyorlar!

Endonezya Güney Sulawesi’de yaşayan Torajan halkı ölen sevdikleriyle benzersiz bir ilişki içinde. Kabilenin inanışına göre onlar için ölüm bir son değil.

Ölülerini formaldehitle koruyan halk, yıllık ritüeli gerçekleştirmek için ölen yakınlarına elbise giydirip köyde dolaştırıyor.

Bu köy ölülerle dolu! Endonezya’daki Torajan halkı ölüleriyle çok yakın bir ilişki içinde. Söz konusu festivalde Torajan halkı sevdikleri kişiyle aralarındaki ilişkinin ölümle son bulmadığına inanıyor. Torajan, ölüme bir başka yaşam evresi olarak bakıyor ve öldükten sonraki yıllar boyunca ölülerle olan ilişkileri devam ediyor.

Burada insanlar gömüldükten sonra bile, yaşamla ilişkileri durmuyor ve sık sık özel günlerde mezarlarından çıkarılıyorlar.

{gallery}stories/2017-haberler/2017-09-15/olusigara{/gallery}

Üzerlerinde giysileri olan cesetler tıpkı hayattaymış gibi giydiriliyor. Ölülerin yakınları onlarla vakit geçiriyor. Hatta cesetlere sigara içirenler bile var.
1997 yılında ölen annesinin cesedini topraktan çıkartıp, saçlarını tarayan Marten Labi isimli bir adam, ” Yas tutmuyor, ölülerimize saygı gösteriyoruz. Bu bizim için anlık bir sevinç, çünkü onlarla tekrar birleşiyoruz” diye konuşuyor.

National Geographic’e göre bu kültürün ne zaman başladığına dair somut bir kanıt yok. Ancak, tabut parçalarından alınan örneklere göre MS 800’e kadar uzandığı belirtiliyor.
Cesetlerinin çürümemesi ve kokmaması için kimyasal formalin uygulayan bu aile ve Toraja halkı ilginç gelenekleriyle dikkat çekiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et