9 yıllık uykudan uyandırıldı - Azınlıkça
Yaşam

9 yıllık uykudan uyandırıldı

9 yıllık uykudan uyandırıldı

Nükleer silahtan bile daha güçlü olan virüsler tıp bilimi tarafından sıkça incelemeye alınıyor…

Yapılan bir araştırmada bilim insanları nesli tükenen bir virüsü yeniden canlandırdı. Bilim adına başarılı bir çalışma olsa da yapılan bu uygulamanın tehlikeleri bilim dünyasında korku uyandırdı.

İnsan ve canlı yaşamına çok zararlı olduğu bilinen virüsler, yayılmaları halinde kitlesel ölümlerin yaşanmasına sebep olabilir. Tarihte birçok salgın hastalığın ortaya çıkmasını sağlayan tehlikeli virüsler günümüz bilimsel çalışmalarında rahatlıkla sentezlenebilir haldeler.

Bu virüsleri bir biçimde zararsız hale getirmeye çalışan bilim insanları daha önce soyu tükenmiş bir virüsü DNA’sını kullanarak tekrar yapılandırdı.

Ekip tarafından 212 bin çift çekirdek hastalığının genomu her biri 30 bin baz çiftli gen parçasıyla birleştirilerek cansız bir virüsün yeniden hayata döndürülmesi sağlandı.

Yapılan çalışma bilimsel anlamda oldukça başarılı. Ancak son derece tehlikeli olması araştırmacıları korkutuyor.

At çiçeği türü virüs insanlara ve atlara bir tehdit oluşturmuyor. Fakat bu şekilde yapılacak başka virüsler sayısız canlının ölümüne sebebiyet verebilir.

Bu araştırmanın tehlikeli sonuçları olabileceğini düşünen bilim insanları çift kullanımlı potansiyel oluşturmamak adına araştırma makalesinin yayınını son anda engelledi.

Gelecekte bir biyo- silah yaratmaya yardım etmeyi istemeyen bilim insanları durumun ne denli ciddi olduğunu bu şekilde doğrulamış oldu.

Bu tip bir çalışma bilim dünyasında birtakım çalışmalara kapı aralasa da teröristlerin eline geçmesi halinde ciddi bir silaha dönüşebilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.