Burun kılları koparılır mı? Burun kılları kesilir mi? Uzmanlar ne diyor? - Azınlıkça
Yaşam

Burun kılları koparılır mı? Burun kılları kesilir mi? Uzmanlar ne diyor?

Burun kıllarını kesmenin veya koparmanın enfeksiyon kapma açısından riskli olup olmadığına dair araştırmalar bulunuyor.

Burun kıllarını kesmenin ya da tamamen almanın solunum yolu enfeksiyonu riskini artırdığına dair bir kanıt bulunmuyor ancak çoğu uzman doktor burun kıllarının özellikle koparılmaması konusunda ciddi uyarılar yapıyor.

Burnun iç döşemesi olarak da bilinen mukozasında yer alan tüylü hücreler ve mukozanın savunma amacı ile salgıladığı maddeler, mikroorganizmalar ile savaşmak için çok daha etkili.

Üst hava yolunda biriken alerjen maddeler hem üst hem de alt hava yollarında alerjik reaksiyonların tetiklenmesine neden oluyor. Akciğerde alerjen birikimi olmamasına rağmen, burunda biriken alerjenlerin etkisi ile akciğerde alerjik reaksiyon başlayabilir. Astım bir enfeksiyon hastalığı değil, ancak solunan alerjenlerle yakından ilişkili. Burun da bu alerjenlerin filtrelendiği önemli bir bölge. Burun kıllarının olmaması burundaki alerjen yükünü artırıp, yatkın bireylerde astım gelişimini kolaylaştırabilir.

Burun kılını koparmak neden tehlikeli?

Burun, ağız ve dudakların yakınındaki ve gözlerin arkasındaki damarların beyine bakterilerin girmesine engel oluyor. Ölüm üçgeni diye adlandırdığımız bölgede oluşan deri yapısındaki bozulmalar bakterilere serbestçe dolaşım imkânı sağlar. Burun kıllarını almak oluşabilecek yaralarda bakterilerin toplanmasına ve ölüm üçgenindeki kan dolaşımına karışmasına sebep olur.

Dışardan müdahale ile çekilen veya koparılan burun kılları, burun içerisinde yer alan kılcal damarların çatlamasına ve çoğu zaman ciddi kanamalara neden olur. Burun kıl kökünde yer alan bakterilere kapı açan açık yara, bakterilerin kolayca vücuda girmesine sebep olur. Aynı zamanda burundaki kılların koparılması deride cilt apsesi meydana getirir. Oluşan iltihabın yüze dağılması sonrasında damar tıkanıklığı oluşabilir.

Bu yolla kapılacak bir enfeksiyon, beyne ulaşabilir ve ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu şekilde bir hastalık kapmak düşük bir ihtimal de olsa, hastalığın oluşmayacağının garantisi yok. Bu sebeple burun kıllarını koparmak sağlıklı bir davranış olarak kabul edilmez.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et