Sonbahar depresyonundan kurtulmak için 3 çözüm - Azınlıkça
Yaşam

Sonbahar depresyonundan kurtulmak için 3 çözüm

Yaz biterken herkeste ister istemez hafif bir burukluk yaşanır. Zaman zaman bu burukluk hali depresyona kadar varabiliyor.

Sonbahara girerken hissedilen bu depresyonun üstesinden gelebilirsiniz.

Eğer siz de gün içerisinde kendinizi mutsuz hissediyor, iş yaparken motive olmakta zorlanıyorsanız, şimdi okuyacağınız öneriler sayesinde özlediğiniz sonbahar güneşi yüzünüzdeki gülümseme olacak.

Beslenmenize özen gösterin

Bilim insanlarının yıllar boyu gözler önüne serdiği sonuçlara göre mevsim geçişlerinde birçok kişi, tatlı ve bol karbonhidratlı yiyecekler tüketerek kendini daha mutlu hissetmeye çalışıyor. Elbette tüketim sonrasında anlık bir enerji artışı yaşanabilir ancak ne yazık ki kısa süren bu enerji kalori olarak geri dönüyor. Bu yüzden mevsim geçişlerinde daha çok vitamin ve protein bazlı beslendiğiniz takdirde hem fiziki hem de ruh sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Serotonin Depolarınızı Doldurun

Sonbaharın hepimiz için birçok anlamı vardır. Kimisi dökülen yapraklarla birlikte sararmış yerlerin görüntüsüne hayran kalırken, kimisi hafif esen rüzgar ve serin havanın tadını çıkarmaya çalışıyor. Bunların yanında romantizmin mevsimi diye de anılmakta. Ama tüm bu güzel anlamların yanında hüznü de birlikte getiriyor. Yazın güneşin altında hareketli günler geçirirken kendimizi birden kara bulutların altında buluyoruz. Tabii bu karamsar hava bizi de rüzgarıyla birlikte depresifliğe sürükleyebiliyor. Ama önemli olan bu rüzgar karşısında dik durmanın yollarını bulmak. O zaman serotonin depolarınızı doldurmaya hazır olun!

Hepimizin de bildiği üzere serotonin hormonu mutluluk hormonu olarak da bilinmekte. Genel sağlığımızda da oldukça etkili olan hormon motor becerileri ve bilişsel işlevin çalışmasında da önemli rol oynuyor. Nasıl artacağına gelecek olursak beslenme şeklinizden başlayıp sağlıklı gıdalar tüketmeyi deneyebilirsiniz. Serotoninin almanın diğer bir formülü de D vitamini. Bunun için egzersiz, yüzme ve bisiklet sürme gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Hatta bir gün kendinizi şımartın ve kişisel bakımınıza zaman ayırın. Unutmayın, serotonin sağlamanın en önemli yolu stresten uzak durmaktan geçiyor.

D vitamini eksik bırakmayın

Amerikan “Medical Hypotheses (Tıbbi Hipotezler)” dergisinin yaptığı araştırmada, D vitamini düzeyleri düşük olan kişilerde mevsimsel depresyon belirtileri daha fazla görünüyor. Bir başka tıbbi dergi Nutrients’ın yayınladığı çalışmada ise D vitamini takviyesi alan kişilerin depresyondan belirgin bir şekilde kurtulduğunu gösterdi. Bu yüzden D vitamini seviyenizi test ettirmek için doktorunuza mutlaka başvurun ve hangi tedavinin sizin için uygun olduğuna karar verin.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Yangınların Ardından Sel  ve Su Taşkınları Endişesi!

Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesindeki orman yangınları, bölgedeki su taşkınları riskini artırıyor. Yangınların ardından, su taşkınları
Devamını oku...
Yaşam

Depresyonun 9 belirtisi

Çağımızın en önemli rahatsızlıklarından biri olan depresyona her yaş grubunda sıklıkla rastlanıyor.
Devamını oku...
Yaşam

Sonbahar enfeksiyonlarından çocukları korunmanın 7 yolu

Yaz tatili bitti ve okulların açılmasıyla birlikte sonbahar mevsiminde çocuklarda enfeksiyon dönemi başladı.
Devamını oku...