İklim değişikliği durmayacak: Sel ve yangınlar sürecek, önlem alınması şart - Azınlıkça
Yaşam

İklim değişikliği durmayacak: Sel ve yangınlar sürecek, önlem alınması şart

Görsel arşivden kullanılmıştır.

Yunanistan’ı cehenneme çeviren orman yangınları hala söndürülebilmiş değil. Ne yangın uçakları ne de itfaiye yeterli başarıyı sağlayamazken sel felaketleri de neredeyse Yunanistan’da hayatın bir parçası haline gelmiş durumda.

Bir taraftan sel bir taraftan orman yangınları ve bir taraftan kuraklık derken korkulan gerçek önümdürde duruyor: İklim krizi dediğimiz facia ile şimdiden hayatımıza girmiş durumda.

Eğer radikal önlemler alınmaz ise tüm dünya olarak iklim değişikliği krizinin getirdiği felaketlerle ya boğulmaya ve ya da yanmaya devam edeceğiz.

İklim değişikliği ve yarattığı felaketler konusunda hayati uyarılarda bulunan Penn Üniversitesi’nden ünlü iklim bilimci Michael Mann, “Durum çok acil, çünkü şimdiden felaket getiren iklim değişikliğiyle karşı karşıyayız. Bu etkileri bu yaz görüyoruz. Ancak harekete geçmek için halen çok geç değil. Ancak devasa hamleler gerekecek. Önümüzdeki on yıl içinde karbon emisyonlarımızı yüzde 50 azaltmamız gerekiyor” uyarısında bulunuyor.

Hala iklim değişikliği gerçeğini inkar edenlere gerçeklerden koptukları imasında bulunan. Mann, “televizyonu açın, gazete okuyun, pencereden dışarı bakın, değişikliği göreceksiniz.” diyor.

Durumun çok acil önlemler alınmasını şart koştuğunu dile getiren iklim bilimci, “Şimdiden felaket getiren iklim değişikliğiyle karşı karşıyayız. Bu etkileri bu yaz görüyoruz. Ancak harekete geçmek için halen çok geç değil. Ancak devasa hamleler gerekecek. Önümüzdeki on yıl içinde karbon emisyonlarımızı yüzde 50 azaltmamız gerekiyor. Bu çok büyük bir görev. Şimdi, iyi haber şu ki mevcut ABD yönetimi bunu yapmaya çalışacağına dair bir taahhütte bulundu. İngiltere’nin ve AB’nin de benzer şekilde cesur sözler verdiğini gördük. Ancak tüm dünya ülkelerinin Glasgow’da Kasım’da yapılacak olan iklim zirvesinde bir araya gelmesine ihtiyacımız var. Herkesin bu çabaya katılması gerek. Bu yola gerçekten girersek, feci sonuçlardan kaçınmak üzere karbon emisyonlarımızı zamanında azaltacağız. Ayrıca insanlar da ekonomik teşvikle kendileri iklim krizini umursasalar da umursamasalar da daha uygun seçimleri yapmaya yönlendirilmeli.” uyarısında bulunuyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et