Orman yangını ile oluşan zehirli havadan nasıl korunuruz? - Azınlıkça
Yaşam

Orman yangını ile oluşan zehirli havadan nasıl korunuruz?

Görsel arşivden kullanılmıştır

Yunanistan’ı bu sene saran ve 2019’daki felaketen daha fazla hektar ormanı kül eden yangınlar durmak bilmiyor. Orman yangını ile birlikte oluşan zehirli hava ise insan sağlığı açısından bir başka önemli tehlike.

Orman yangınları sonrası en çok konuşulan konulardan biri yanan bölgelere çam ağacı yerine başka cins ağaçlar ekilebilir mi sorusu olurken, özellikle yangınlar nedeniyle büyük kentleri kaplayan kirli hava bir başka önemli sorun.

Orman yangınları sonrası doğal biyokütlenin yanması sonucu karbondioksit, su buharı, karbon monoksit, hidrokarbonlar ve diğer organik kimyasallar, azot oksitler ve eser mineraller gibi binlerce ayrı kirletici ve bileşenin açığa çıkmasına neden oluyor.

Sağlıklı çoğu yetişkin ve çocuk, yangın sonrasında dumanın akut etkilerinden kısa sürede kurtulabilse de, solunum ya da kalp rahatsızlığı olanlar, yaşlılar, hamile kadınlar, bebekler, şeker hastaları ve açık havada çalışmak zorunda olan işçiler gibi toplumun bazı kesimleri daha büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor.

Orman yangınları sonrası zehirlenme ve hava kirliliğinden korunmanın yolları neler, herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak için ne yapılmalı?

N-95 tarzı filtreli maske kullanın

  • N-95 maskeleri takın. Elinizde N-95 (FFP3)16 veya P-100 kodlarıyla tanınan maskeleri bulundurun ve bunları doğru kullanmayı öğrenin. Kağıt “toz” maskeleri veya cerrahi maskeler, ciğerlerinizi orman yangını dumanındaki ince parçacıklardan koruyamaz.
  • Atkılar veya bandanalar (ıslak veya kuru) da yardımcı olmaz. N-95 (FFP3) veya P-100 solunum maskeleri olarak bilinen partikül maskeleri yardımcı olacaktır, ancak yüze iyi oturmaları ve doğru kullanılmaları gerekir. N)5 (FFP3) maskelerin kullanırken ıslanmamasına dikkat edilmelidir.

Hava kirliliğinden evde ve arabada nasıl korunuruz?

  • Temiz oda oluşturun. Bir oda seçin. Örneğin eğer varsa banyolu bir yatak odası iyi bir seçimdir, çünkü evin geri kalanıyla ilişkisi kesilebilir ve kapıyı uzun süre kapalı tutabilir ve dumanın odaya girmesini önleyebilirsiniz.
  • Odadaki tüm pencereleri ve kapıları kapatın ve gerekmedikçe bir odadan diğerine geçmeyin ve dışarı çıkmayın.
  • Arabadaysanız camları kapatın. Arabadaki camları kapatarak aracınızdaki dumanı azaltın. Bu koşullarda uzun süre kalmamak önemlidir. Pencereler kapatılarak, havalandırma/ klimanın çalıştırılması devridaim modunda yapılabilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kurcalı Köyünde Trajik Yangın: Hayatını Kaybetti

Batı Trakya’da Rodop ilindeki Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyünde, meydana gelen ve yürekleri sızlatan olay, derin üzüntüye neden oldu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gece İskeçe'deki Sazlık Alanda Yangın

İskeçe’nin kıyı bölgesi Mangana’da, 29 Ocak Pazartesi gecesi, henüz nedeni bilinmeyen bir yangın çıktı ve İskeçe İtfaiye Teşkilatı’nı alarma geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kavala'da Kalorifer Kazanı Patlaması Bir Can Aldı

Kavala’da yaşanan trajik bir yangında, 68 yaşındaki bir adamın hayatını kaybetmesi, bölge sakinlerini yasa boğdu.
Devamını oku...