Bilgisayar ekranı zarar vermeden nasıl temizlenir? - Azınlıkça
Yaşam

Bilgisayar ekranı zarar vermeden nasıl temizlenir?

Bilgisayarınızın veya laptopunuzun önüne oturduğunuzda, aniden güneş ışığı ekrana “çarpar” ve ekranın toz ve lekelerle dolu olduğunu görürsünüz.

Bilgisayar ekranınızdaki leke ve kirleri uzun zaman önce görmüş veya görmezden gelmiş olabilirsiniz, ancak siz de biliyorsunuz ki temizlenmeleri gerekiyor.

Bilgisayar ekranınızı temizlemek basit bir işlem gibi gelse de, ekrana zarar vermemeniz için hatırlamanız gereken bazı önemli kurallar var.

Bir bilgisayar monitörünü temizlemeden önce bilmeniz gerekenler

Bilgisayar ekranlarının hepsi aynı değildir, bu nedenle hepsi aynı şekilde temizlenemez. Ekran türünüz ne olursa olsun mutlaka dikkatli olmanız gerekiyor. Ancak ekranların iki kategoriye ayrıldığını bilmenizde fayda var:

Cam kaplı ekranlar: Yeni iMac’lerdeki ve MacBook’lardaki ekranlar cam kaplamalıdır. Cam ekranlar, LCD veya LED ekranlardan biraz daha az hassastır ve alkol gibi hafif temizleme solüsyonlarının kullanımı genellikle güvenlidir.

LCD veya LED ekranlar: Windows bilgisayarlar, laptoplar hatta çoğu dokunmatik ekranlar ve özellikle mat ekranlar, genellikle camla kaplanmazlar. Bu yüzden de temizlerken ekranı oluşturan piksellere zarar vermemeniz için bu ekranlarda çok dikkatli olmanız gerekiyor.

Bir bilgisayar ekranını temizlemek için yalnızca iki şeye ihtiyacınız var: Bir mikrofiber bez ve filtrelenmiş veya damıtılmış su.

Ekstra yardım istiyorsanız, ekran türünüzden bağımsız olarak eşit miktarda karıştırılmış su ve sirke karışımı güvenlidir. Ekranınızın camla kaplı olduğunu biliyorsanız, gözlük camı için satılan ıslak temizleme mendillerini de kullanabilirsiniz.

Dezenfektan mendillerin sadece LED ekranlar için kullanılması tavsiye edilmektedir.

Ekran nasıl temizlenir?

Bilgisayarınızı veya dizüstü bilgisayarınızı kapatın. Güvenlik nedeniyle, cihazı tamamen soğumaya bırakarak başlayın. Toz, parmak izleri ve lekelerin siyah ekranda algılanması daha kolaydır.

Tozu kuru bir bezle silin. Görünen toz ve kiri nazikçe silmek için kuru, tüy bırakmayan bir mikrofiber bez kullanın. Gerekirse lekeleri çıkarmak için hafif basınç uygulayabilirsiniz.

Lekeler için hafif nemli bir bezle silin. 

Cam kaplamalı ekranlar için eşit miktarda su ve sirke karışımı kullanabilirsiniz. LED veya LCD monitörler için yalnızca su kullanın. Solüsyonu doğrudan beze püskürtün veya hafifçe ovalayarak ekranı soldan sağa hafifçe silin.

Kuru bir bezle tekrar silin ve kurumasını bekleyin. Ekran kurur kurmaz çizgiler kalırsa, bunları kuru bir bezle nazikçe silin. Bilgisayarınızı veya dizüstü bilgisayarınızı tekrar açmadan önce ekranın tamamen kurumasını bekleyin.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bilgisayar alımı için yüzde 60’a varan destek

Yunanistan’da işletmelerin dijital teknolojilerin entegrasyonundaki gecikmesini ele almak amacıyla, ESPA 2021-2027’nin yeni ‘Rekabetçilik’ Programının bir parçası olan 300 milyon evro bütçeli ‘Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Dijital Dönüşümü’ faaliyeti başlıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanlılar günün 6 saatini internette 3 saatini TV’de geçiriyor

Yunanistan’da internet kullanımı sürekli artıyor ve kullanıcılar 2022’de, 2021’e kıyasla yüzde 3,5 artmış durumda.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yine 200 evro tablet-bilgisayar yardımı geliyor

Yunanistan’da öğrenci ve eğitimcilere bilgisayar, tablet veya laptop almaları için 200 evroluk çek verilmesini öngören Ortak Bakanlık Kararı yayınlandı.
Devamını oku...