Hastane enfeksiyonları en çok yoğun bakımlarda görülüyor - Azınlıkça
Yaşam

Hastane enfeksiyonları en çok yoğun bakımlarda görülüyor

Hastane enfeksiyonları en çok yoğun bakımlarda görülüyor

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, hastane enfeksiyonlarının en çok yoğun bakım ünitelerinde görüldüğünü söyledi.

Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, Tıp Fakültesi Başhekimlik Sağlık Kurulu Toplantı Salonu’nda “Hastane Enfeksiyonları” konusunda düzenlediği bilgilendirme toplantısında, vücut sistemlerinde ciddi sorunlar yaşanan hastalarda hastane enfeksiyonu görülme riskinin daha yüksek olduğunu ifade etti.Hastane enfeksiyonlarının en sık idrar yolu enfeksiyonu, solunum yolu enfeksiyonları, damarların içine girilmesi için yapılan kateter ilişkili enfeksiyonlar olarak kendini gösterdiğini belirten Yuluğkural, ‘’Hastane enfeksiyonu dediğimiz durum, hastanın tedavi için yatış yaptığı 2-3 gün sonra ortaya çıkan enfeksiyon rahatsızlıklardır. Bunların kaynağı genellikle hastanede var olan ve büyük olasılıkla da yapılan işlemler, kullanılan antibiyotikler sonrasında yada yıllar içerisinde doğal süreçleri gereği direnç geliştiren mikroorganizmalarla oluşan enfeksiyonlardır’’ diye konuştu.Hastane enfeksiyonlarının daha çok ağır hastaların yattığı bölümlerde görüldüğünü aktaran Yuluğkural şunları kaydetti:”Hastane enfeksiyonu öldürebilir ama bizim görevimiz durumun oraya gitmesini önlemek.

Enfeksiyona giden o yolu o bulaşıcılığı kesebilmek. Hastane enfeksiyonlarının en sık görüldüğü yerler bizim tıbbi uygulamalardan da gördüğümüz yoğun bakımlardır. Bunun nedeni de en düşkün hastaların yattığı yerlerin buralar olması. Servislere baktığımızda hastalar sirkülasyona hızlı bir şekilde girer çıkar. Genelde o hastalar daha öncesinde sağlıklıdır ve herhangi bir sebeple hastaneye gelmiştir. Tedavisini olup gider. Ama yoğun bakıma düşmüş bir hasta, kendi vücut bütünlüğü açısından soruna uğramış bir hastadır. Solunum ve dolaşımla ilgili problemleri yada çok farklı rahatsızlıkları olabiliyor. Bundan dolayı en sıklıkla hastane enfeksiyonları en çok yoğun bakımda görülüyor.”Hastane enfeksiyonlarından dolayı hayatını kaybeden hasta sayısının geçmiş yıllara oranla azaldığını da belirten Yuluğkural, “Hastane enfeksiyonlarının bulaşma yollarını biliyoruz. Genel olarak ellerden ve yapılan işlemlerden bulaşıyor. Hastane enfeksiyonları bazen kaçınılmaz durumda olabiliyor Yapılan enfeksiyon kontrolü işlemiyle enfeksiyon bulaşma riskini en aza indirgemeye çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: Star

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.