21 Mart Dünya Down Sendromu Günü! - Azınlıkça
Yaşam

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü!

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü!

Her yıl 21 Mart’ta düzenlenen Dünya Down Sendromu Günü ile, toplumun farkındalığını arttırmak ve Down sendromlu bireylerin haklarını savunmak hedefleniyor.

21 Mart’ta Down sendromlu bireyler ve onlarla birlikte yaşayanlar ve çalışanlar bu hedefler için bir araya gelerek çeşitli aktivite ve etkinliklerde bulunuyor.

Düzenlenen etkinlikleri Dünya Down Sendromu Günü internet sitesinde görmek mümkün.

Uluslararası Down Sendromu Kuruluşu (Down Syndrome International), Down Sendromu hakkında farkındalık yaratmak için tüm dünyadan katılımcıları çeşitli etkinliklere davet ediyor.

Ne zamandan beri anılıyor?

Dünya Down Sendromu Günü (DDSG) ilk olarak 2006 yılında bazı ülkelerde düzenlendi. 19 Aralık 2011’de ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart tarihini Dünya Down Sendromu Günü olarak kabul etti.

Böylece DDSG 2012 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak kabul ediliyor.

Dünya Down Sendromu Günü (DDSG) için neden 21 Mart seçildi?

Down sendromu, insanlarda bulunan 21. kromozomun kendini 3 kez kopyalaması sonrasında ortaya çıkıyor. 3. ayın 21 günü olan 21 Mart’ın seçilme nedeni bu.

Down sendromu nedir?

İnsanlarda doğal olarak ortaya çıkan genetik bir bozukluk olan Down sendromu her 800-1.000 doğumda bir kez görülüyor. Bilimsel araştırmalara göre anne yaşının artmasıyla bu oran yükseliyor. Bir başka deyişle sendrom daha sık görünüyor. Annenin yaşı haricindeki iğer etkenler ise daha küçük paya sahip.

Down sendromunda tipik bir yüz görünümü ve zihinsel kavramada bazı bozukluklar görülür. Çoğunlukla hafif veya orta seviyeli öğrenme güçlüğü gibi sorunlar ortaya çıkar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.