200 zeytin ağacı TAP doğalgaz boru hattına direniyor! - Azınlıkça
Yaşam

200 zeytin ağacı TAP doğalgaz boru hattına direniyor!

200 zeytin ağacı TAP doğalgaz boru hattına direniyor!

TAP doğalgaz boru hattı savunucuları 23 Şubat’ta yaptıkları açıklamada TAP’ın Hazar Denizi’nden Avrupa’ya 2020 yılında doğalgaz aktarmaya başlayacağını savunsa da, hala birçok engel ve gecikmenin yaşandığı kaydediliyor.

Avrupa’nın Rusya’ya yönelik doğalgaz bağımlılığını azaltmayı hedefleyen TAP ile ilgili mahkemeye yapılan başvurular sonrası görüşülecek dava dokuz kez ertelenirken, EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) Danıştay kararı olmadan projeyi finanse etmeyeceğini açıklığa kavuşturuyor.

İtalya’nın Puglia bölgesinde çalışmaların yavaş bir şekilde ilerlemesi, Azerbaycan’ın da doğalgaz teminatı konusunda vaatlerine ne kadar yerine getirebileceği yönündeki kaygılar, projeye olan güveni azalttığı belirtiyor.

İtalya’nın kuzeyinde doğalgaz boru hattının geçtiği güzergah üzerinde bulunan 200 adet asırlık zeytin ağacı da TAP’ın önündeki “engeller” arasında yer alıyor. İtalya Sanayi Bakanı Carlo Calenda “TAP’ın önündeki önemli bir engelin uzaklaştırılması çalışmalarının 27 Şubat Pazartesi günü başlayacağını” açıklamıştı.

Avrupa’nın yeni doğalgaz tedarikçilerine erişebilmesi için sarf ettiği çabanın önündeki “son engellerden” birinin de bu zeytin ağaçlarının olduğu kaydediliyor. Yerli İtalyan yöneticiler güzergahın yeniden belirlenmesini ve 400 yıllık olduğu tahmin edilen zeytin ağaçlarından uzak bir bölgeden geçmesini talep ediyor. Calenda ise Bakü’de gazetecilere yaptığı açıklamada “TAP doğalgaz boru hattının inşasıyla ilgili herhangi bir sorun yok” ifadelerini kullandı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et