Para bir kadına mı yoksa bir erkeğe mi emanet edilir? - Azınlıkça
Yaşam

Para bir kadına mı yoksa bir erkeğe mi emanet edilir?

Batı Trakya gibi ataerkil toplumların yaşadığı bölgelerde erkeklerin parayı kontrol ettiği ve harcamalarda son kararı verdikleri bilinen bir gerçek.

Oysa para kullanımında yapılan çoğu araştırma kadınların daha fazla para biriktirme özelliklerinin olduğunu ortaya koyuyor.

Kadınların her geçen gün daha fazla iş gücüne katılımı, kazandıkları ve biriktirdikleri para miktarının da artmasına neden oluyor.

Her ne kadar üçüncü dünya ülkelerinde kadına hala annelik-ev kadınlığı rolleri dayatılsa da, özellikle modern toplumlarda kadınlar da neredeyse erkekler kadar iş gücünün bir parçası. Bu açıdan rekabeti artırdıkları da bir gerçek.

Erkek artık evin geçimini sağlayan tek unsur olmadığı gibi, kadın ile erkeğin para tasarrufu konularında da terazinin kefesi giderek kadından yana eğiliyor.

Bu durumun bilimsel bir açıklaması da var.

O halde, soru, “Paranızı bir kadına mı yoksa erkeğe mi emanet edersiniz” tartışması etrafından şekilleniyor.

Ahval‘in aktardığına göre Bloomberg HT yazarı Akın Aytekin kadın ve erkeklerin para yönetimi ve harcama davranışlarında önemli farklılıklar olduğuna işaret ediyor ve, “ABD’de 35,000 kişi ile 1990-2000 yılları arasında yapılan bir araştırmada finans sektöründe erkeklerin, kadınlara göre %45 daha fazla al-sat yaparken, bu işlemlerden sağladıkları gelirlerde kadınlardan 0.93 puan daha az gelir elde ettiği gösteriliyor” verilerine dikkat çekiyor.

ERKEKLER BORSADA DAHA HIZLI

Erkek ve kadınların para harcama davranışları göz önünde bulundurulduğunda, davranışsal ekonomi ve psikoloji alanındaki çalışmalarıyla 2002 yılında Nobel ekonomi ödülünü kazanan Daniel Kahneman, erkeklerin borsada daha hızlı al-sat yaptıklarına değiniyor.

Kahneman, aşırı alım satım yapmanın ve olaylara çok hızlı tepki vermenin kaçınılmaz sonu olarak para kaybedildiğine dikkat çekerken, Barber ve Odean’ın 2001 yılındaki ortak araştırmasına göre, ‘aşırı öz güvenli’ yatırımcılar ellerindeki bilginin doğruluğu ve etkinliğinin gerçekte olduğundan daha fazla olduğunu düşünüyor ve dolayısıyla beklenen kazancının da gerçekte olacağından fazla olduğuna inanıyor.

Aytekin, erkeklerin borsada kadınlara kıyasla yüzde 45 oranında daha fazla al sat yaptığı istatistiğini okuruyla paylaşıyor ve ekliyor:

“ABD’de 46 binin üzerinde beyin taramasıyla gerçekleştirilen bir çalışma bu konuya ışık tutuyor. Alzheimer Hastalığı Dergisi’nde yayımlanan çalışmaya göre kadınlar, daha kontrollü davranmamızı sağlayan beynin prefrontal korteksini daha aktif kullanıyorlar.

Yani kadınları yumruklu kavgada daha az görmemizi, daha planlı hareket etmelerini ve daha az alım satım yapmalarını sağlayan prefrontal korteksin erkeklere göre daha yoğun kullanımıdır.

Çalışmaya göre bunun kadınlar için negatif yönü ise yine aynı bölgenin, duyguların daha yoğun yaşanmasına neden olmasından dolayı erkeklere oranla depresyon ve anksiyete gibi bozukluklara daha yatkın olmaları.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...