İki bin yıllık tohumdan türü yok olmuş hurma ağacı ürettiler! - Azınlıkça
Yaşam

İki bin yıllık tohumdan türü yok olmuş hurma ağacı ürettiler!

hurma agaci 2

Bilim insanları İsrail’de Ölüdeniz yakınlarında bulunan 2 bin yıllık hurma çekirdeklerinden türü yok olmuş hurma ağacı üretmeyi başardı.

İki bin yıl öncesine ait tohumlardan bitki üretmek günümüz teknolojisiyle mümkün.

Bilim insanları yürüttükleri uzun araştırmalar sonucunda iki bin yıllık hurma çekirdeğinden türü yüzyıllar önce tamamen yol olmuş bir hurma ağacı üretti.

Euronews’ün haberine göre Kudüs’teki Louis L Borick Doğal Tıp Araştırma Merkezi araştırmacılarından Sarah Sallon ve ekibi daha önce bu tohumlardan Phoenix dactylifera cinsi tek bir ağaç yetiştirdi ve devam eden çalışmalar sayesinde ardından ağaç sayısını yediye çıkardı.

Yeniden üretim prosesinde tarihi tohumlar suda ıslatıldıktan sonra çimlenmesi ve kök salmasını destekleyen hormonlar ilave edildi. Bu tohumlar bir süre sonra izole bir ortamda toprağa ekildiler.

Söz konusu tohumlara radyokarbon testi uygulayan bilim insanları tohumların 2 bin yaşında olduğunu tespit ettiler.

Yapılan genetik analizler tohumlardan bir kısmının dişi hurma ağaçlarından geldiğini ve farklı bölgelerdeki erkek ağaçlar tarafından polenlendiğini gösteriyordu. Bu durum, bölgede yaşayan Judean halkının o zamanlarda dahi ağaçlarda gelişmiş dölleme teknikleri kullandığını gösteriyor.

Tarihi kayıtlar bölgedeki ağaçlarda yetişen hurmaların iri boyutlu, tatlı ve tıbbi amaçlı kullanıldığını gösteriyor.

Romalı yazar Büyük Plinius, Doğal Tarih isimli kitabında bölgedeki hurmalardan aşırı tatlı bir su çıkarıldığını ve bunun ballı şarap tadında olduğunu söylüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et