Koronavirüs insan vücuduna nasıl saldırıyor ve ne tür zararlar veriyor? - Azınlıkça
Yaşam

Koronavirüs insan vücuduna nasıl saldırıyor ve ne tür zararlar veriyor?

virus 01

Çok kısa bir süre içerisinde 300’e yakın insanın hayatına mal olan koronavirüs ile mücadele henüz aşısı olmadığı için istenildiği başarıda sürdürülemiyor.

Çin’de çıktıktan sonra dünyaya yayılan korona virüsü nedeniyle Dünya sağlık Örgütü alarma geçti.

Çin’de 10 binin üzerinde insanda virüs görülmüş durumda.

Öte yandan Çin’de tıbbi müdahaleleri yapılan 99 koronavirüs bulaşmış hasta hakkında yapılan ayrıntılı bir araştırmanın sonuçları ünlü tıp dergisi Lancet’te yayınlanarak detaylar kamuya duyuruldu.

Koronavirüs vücuda nasıl saldırıyor? Korona virüsünün belirtileri neler? Kimlerin ciddi şekilde hastalanması veya ölmesi olası? Koronavirüs nasıl tedavi edilir?

Ahval’in haberine göre Çin’in Vuhan ketinde bulunan Jinyintan Hastanesi’nde korona virüsüyle mücadeleyi yürüten sorumlu doktorların yürüttüğü çalışma tüm bu soruların yanıtlarına ilişkin önemli bilgiler veriyor.

Açıklanan bilgilere göre Jinyintan Hastanesi’ne götürülen koronavirüs bulaşmış 99 hastanın hepsinde pnömoni (zatürre) görüldü.

BBC Sağlık ve Bilim Muhabiri James Gallagher imzalı haberde, hastaların akciğerlerinin iltihaplandığı ve oksijenin havadan kana geçtiği küçük keselerin suyla dolduğu görüldü.

Hastaların 82’sinin ateşi yüksekti, 81’i düzenli öksürüyordu, 31’i nefes darlığı çekiyordu,11’i kas ağrısından, sekizi baş ağrısından ve beşi de boğaz ağrısından şikayetçiydi.

Koronavirüs sonucu ölen ilk iki hasta, uzun süredir sigara içmelerine ve akciğerlerinin zayıflamasına rağmen sağlıklı gözüküyordu.

Hayatını kaybeden ilk hasta, 61 yaşında bir erkekti. Bu kişi hastaneye getirildiğinde kendisine zatürre teşhisi kondu. Hasta, akut solunum sıkıntısı yaşıyordu, akciğerleri vücudunu hayatta tutmak için yeterli oksijeni salgılayamadı.

Solunum cihazına bağlanan hastanın önce akciğerleri tamamen devre dışı kaldı, sonra da kalbi, durdu. İkinci hasta ise 69 yaşındaydı ve o da akut solunum sıkıntısından müzdaripti. Hastaya bir akciğer makinesine bağlandı. Ancak ne yazık ki kurtarılamadı. Kan basıncı düştüğünde hastanın zatürre olduğu görüldü, vücudunda septik şok yaşadığı tespit edildi.

Uzmanlar koronavirüsün ilk olarak Huanan’da deniz ürünlerinin satıldığı marketteki canlı hayvanlarda görüldüğünü öngörüyor

Hastaneye getirilen 99 hastadan 49’unun canlı hayvan pazarı ile doğrudan bağlantısı vardı.

47 kişi ya dükkan sahibi ya da tezgahtardı. İki kişinin ise pazardan alışveriş yaptığı tespit edilmişti. 99 hastanın çoğu orta yaş grubundaydı. 67’si erkek olan hastaların ortalama yaşı ise 56’ydı. Ancak Çin’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin açıkladığı son veriler, virüsün kadınlarda görülme oranının erkeklere yaklaştığını gösteriyor.

Bu verilere göre yine de kadınların virüse yakalanma olasılıkları yüzde 20 daha az.

Aradaki farkın ise muhtemel iki nedeni var:

Erkekler kadınlardan daha ağır hastalık geçirmiş olabilir ve bu nedenle hastanede tedavi görmeleri gerekebilir.
Salgın başladığında, sosyal ve kültürel nedenlerle erkeklerin virüse yakalanma olasılığı daha yüksek olabilir.

 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et