Akneli cildi olan daha uzun genç kalıyor - Azınlıkça
Yaşam

Akneli cildi olan daha uzun genç kalıyor

cilt

Birçoğumuz hayatımızın belli dönemlerinde akne problemi yaşar ve pürüzsüz bir cilde sahip olan insanlara bakıp kendimizi bu konuda şanssız hissederiz.

Fakat yapılan araştırmalar bu durumu tamamen değiştirecek gibi görünüyor. Son bulgulara göre, akneli ciltler daha geç yaşlanıyor! 

Aknenin ortaya çıkma nedenleri arasında beslenmestreshormon gibi birçok faktör bulunur. Günümüzde dermatologlar, cildin yaşlanma belirtilerini (kırışıklıklar ve cildin incelmesi gibi) geciktiren etkenin, akne sorununa neden olarak görülen yüksek miktarda sebum üretimi olduğunu düşünüyorlardı.

Ancak King’s Collage London’da yapılan bir araştırma, geciken yaşlanma belirtilerinin aslında telomer boyutlarıyla doğru orantılı olduğunu ve akneli cilde sahip kişilerin telomerlerinin daha uzun olduğunu ortaya koydu. 

Telomer nedir?

Telomerleri kısaca, kromozomlarımızın uçlarındaki koruyucu bölgeler olarak açıklayabiliriz. Tıpkı ayakkabı bağcıklarının uçlarındaki plastik kaplı kısımlara benzeyen telomerler, her hücre bölünmesinde biraz daha kısalırlar ve belli bir noktadan sonra DNA’mızı ve hücremizi koruyamaz hale gelirler. Bu noktada hücre ya büyümeyi durdurur ya da ölür.

Telomerler, doğal süreçte hücre bölünmesiyle birlikte kısalır. Fakat sigara içmek, sedanter hayat tarzı ve işlenmiş gıdalarla beslenmek gibi kötü alışkanlıklar bu sürecin hızlanmasına neden olur. Kısa telomerler sadece yaşlanmayla değil; kanser, diyabet, kalp rahatsızlıkları, zayıf bağışıklık sistemi, Alzheimer ve daha birçok hastalıkla da yakından ilişkilidir.

Peki telomer kısalmasını nasıl önleyebiliriz?

Bazı kötü alışkanlıkların ve stresin telomerlerin kısalma sürecini hızlandırdığını söyledik. Konu sağlık olunca stresten uzak yaşamanın, iyi beslenmenin ve aktif olmanın pozitif etkileri göz ardı edilemez. Aynı kurallar telomerlerimiz için de geçerli. 

Telomer kısalmasını önleyen 5 sağlıklı yaşam tercihi:

  1. Meditasyon: Meditasyon yapmak stres karşısında daha kontrollü olmamızı ve stresin olumsuz etkilerini daha az yaşamamızı sağlar.
  2. Temiz hava: Sigara içmek kadar olmasa da hava kirliliği de telomerleri kısaltan faktörlerden bir tanesidir. Şehir merkezlerinde bundan kaçınmak zor olsa da uyurken camları kapatmak, hava filtreleri kullanmak yapılacak küçük ama etkili değişimler arasındadır.
  3. Egzersiz: Fiziksel efor harcamak, oksidatif stresi azaltıp telomerlerin stabilizasyonunu sağlar.
  4. Kilo kontrolü: Obezite, telomer kısalmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi olarak bilinir.
  5. Sağlıklı beslenme: Meyve ve sebzelerden alınabilecek vitaminleri ve sağlıklı yağları içeren bir diyet de telomer uzunluğunu korurken bize yardımcı olur.

KAYNAK

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.