Olumsuz düşünmenin 9 faydası - Azınlıkça
Yaşam

Olumsuz düşünmenin 9 faydası

Olumsuz düşünmenin 9 faydası

Birçok insan korkuları ve endişeleriyle kendilerini bir kafese sokabilir. Olumsuz düşüncenin insan ruhuna ve hayatına zararlı olduğu yönünde yaygın bir inanış vardır.

Ancak bunun tam tersini ortaya koyan tezler de var…

Pyschology Today yazarı Meg Selig, olumsuz düşünmenin dokuz yararı olduğundan bahsediyor.

Daha iyi fiziksel ve zihinsel sağlık, daha iyi ilişkiler, yaratıcılık, uzun ömür gibi birçok nedende olumlu düşünmenin etkisi olduğuna dair çok sayıda araştırma olduğunu belirten Selig, “Olumsuz düşünme, aksine insanlara, fikirlere, potansiyel karanlık yönlerini, gerçekçi ve öz-koruyucu bir şekilde cevap verebilmek için görme yeteneği anlamına gelir” diyor.

Selig’e göre bazen küçük bir olumsuz düşünce, hayatta kalmak için paha biçilmez bir araç olabilir… 

Meg Selig, olumsuz düşünmenin dokuz yararını şöyle sıralıyor:

1- Olumsuz düşünme, hayat kurtarabilir

Toplumumuzda her an kişisel güvenliği düşünmek zorunda olmamız utanç verici ve korkutucu durumlar var ve hepimiz bir noktada kendimizi muhafaza etmek zorunda kalabiliyoruz. Ancak olumsuz düşünmeyi kullanırsanız, tehlikeye karşı dikkatli olmanız daha olasıdır. 

2- Olumsuz düşünme, olabilecek en kötü şeyi düşünmenize ve çoğu zaman engellemenize yardımcı olur

Pek çok korkunç kaza beklenmedik anda gelişir. Ancak olumsuz düşünme bazı durumların felaket sonuçlarını önleyebilir veya hafifletebilir.

3-  Olumsuz düşünme, sınırları belirlemenize yardımcı olur

4- Olumsuz düşünme size para ve zaman kazandırır

Para ve zamanınız var ancak kazanma olasılığınızın olmadığını anlamak için olumsuz düşüncenizi kullanın, Bazı insanlar hobi olarak yarışmalardan ve şans oyunlarından hoşlanırlar. Ancak çoğumuzun, zamanımızı ve paramızı boşa harcamama konusunda dikkatli olmaya ihtiyacımız var. 

5- Olumsuz düşünme, dolandırıcılardan ve diğer suçlulardan kaçınmanıza yardımcı olur

Dolandırıcılar, şefkat ve ahlaktan yoksun sosyopatlardır. İstediklerini elde etmek için başkalarını manipüle etme konusunda son derece akıllılardır. Kimse aldatılma konusunda dayanıklı değildir, ancak küçük bir şüphecilik sizi bu durumdan kurtarabilir.

6- Olumsuz düşünme karar vermenizi yavaşlatır ve daha düşünceli seçimler yapmanızı sağlar

E-sigaralar başlangıçta sigarayı bırakmak isteyen yetişkinler için bir zarar azaltma tekniği olarak lanse edildi. Artık önemli sayıda genç e-sigaraya bağımlı ve her eyalette bundan dolayı ölümler yaşanıyor. Ayrıca, e-sigaralardaki nikotin gelişmekte olan genç beyninde uzun süreli hasara neden olabilir. 

Olumsuz düşüncelerinizi kullanın ve bu sloganı benimseyin: “Şüphe duyduğunuzda bekleyin.”

7- Olumsuz düşünme, kendinize ve başkalarına daha gerçekçi bakmanıza yardımcı olur

Seçilmiş bir kariyere devam etmek veya zorluklara rağmen kişisel bir yolda devam etmek iyi bir şeydir. Bazen gerçekçi olmayan hırslardan ve umutlardan vazgeçmek ve enerjinizi yeni bir çaba içine sokmak anlamlı olur.

8- Olumsuz düşünme, otoriteye karşı size sağlıklı bir şüphecilik verebilir

“Olumsuz düşünme” için bir başka adlandırma “eleştirel düşünme” olabilir. Albert Einstein “Otoriteye kör inanç, gerçeğin en büyük düşmanıdır” der.

9- Olumsuz düşünme, adaletsizliği fark etmenize yardımcı olur ve değişiklik yapmanız için sizi motive eder

Neyin yanlış olduğunu göremiyorsanız, doğru adım atamayabilirsiniz. Öfke ve üzüntü, yaşamınızda veya dünyada bir şeylerin değişmesi gerektiğine dair ipuçlarıdır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.