Okuma hızını 20 dakikada yüzde 300’e kadar artırma tekniği - Azınlıkça
Yaşam

Okuma hızını 20 dakikada yüzde 300’e kadar artırma tekniği

Dünyanın önde gelen bilim ve fikir insanlarının kitap okuma alışkanlığının yanı sıra hızlı okuma özellikleri de biliniyor.

Bunlardan biri olan Microsoft’un kurucusu Bill Gates, bir süper güce sahip olma ihtimali olsa bu ne olurdu sorusuna “Çok daha hızlı okuma gücü” cevabını veriyor.

Princeton Üniversitesi’nde lisans öğrencilerine “PX Projesi” adlı seminerde nasıl daha hızlı okuyabilecekleri anlatılıyor.

Üç saatlik bir bilişsel deney olan PX Projesi, okuma hızında ortalama yüzde 386’lık bir artış üretiyor.

Proje beş ayrı dilde test edilmiş ve disleksi hastalarının bile dakikada 3 bin kelime (wpm) ve dakikada 10 sayfaya kadar okumaları sağlanmış. Bu da her altı saniyede bir sayfa anlamına geliyor.

Karşılaştırıldığında, genel ortalama okuma hızı 200-300 wpm’dir (dakikada yarı ya da bir sayfa), ABD’de nüfusun en üstü yani yüzde 1’i 400 wpm’den fazla okuyor.

Proje, insanın temel görsel sistemini anlarsanız, verimsizliği ortadan kaldırabileceğiniz ve okuma hızınızı artırabileceğinizi söylüyor.

Ceotudent’te yer alan habere göre, okuma sürecine özgü çeşitli tanımlar ve ayrımlar şöyle sıralanıyor:

A) Hızı artırmak için satır başına fiksasyon (akıcılığın durması ve kelimeye takılı kalma) sayısını ve süresini en aza indirmelisiniz: 

Her ne kadar öyle hissedilse de düz bir çizgide satır boyunca okumazsınız, daha ziyade sakkadik adı verilen hareketler dizisinde gözleriniz sekerek ilerler. Bu hareketlerin her biri bir sabitleme veya odak alanınızdaki metnin geçici bir anlık görüntüsüyle sona erer.

Eğitimsiz birinin fiksasyonu çeyrek ya da yarım saniye sürer. Bunu anlamak için, bir gözünüzü kapatın, kapattığınız göz kapağının üstüne parmak ucunuzu yerleştirin ve sonra yavaşça diğer gözünüzle düz bir yatay çizgi şeklinde ilerleyin. Farklı hareketlerde farklı fiksasyon dönemleri hissedeceksiniz.

B)  Hızı artırmak için gerilemeyi ve geri atlamayı ortadan kaldırmalısınız:

Okuma hızınızın yüzde 30’u görsel gerileme (visual regression) adı verilen durum yüzünden harcanıyor. Satırda ilerlerken başa dönme ve geriye atlamayı engellemek gerekiyor.

C) Çevresel görme aralığını ve fiksasyon başına kayıtlı kelimelerin sayısını artırmaya çalışmalısınız:

Çoğu normal okuyucu, okuma sırasında çevresel görme aralığını değil, merkez odağını kullanır. Çevresel görme aralığını kullanırsanız algılanan kelimeler, okunabilir hale gelir ve okuma hızınız en az yüzde 50 artar.

Bu süreç sırasıyla şöyle:

1) Tekniği öğren

2) Tekniği istemsiz yapana kadar uygula

3) Anlam kaybı yaşamadan okumanı hızlandır

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.