Bilim insanları plastiğe ‘yürü’ dedi, plastik ‘yürüdü’ - Azınlıkça
Yaşam

Bilim insanları plastiğe ‘yürü’ dedi, plastik ‘yürüdü’

Bilim insanları plastiğe ‘yürü’ dedi, plastik ‘yürüdü’

Finlandiya’nın Tampere Üniversitesi’nde yapılan bir deneyde bilim insanları, ışığı kullanarak plastiğe yürümeyi öğretebildi.

Rus bilim insanı İvan Pavlov ’un koşulsuz şartlanma deneyinden yola çıkarak, yapılan deneyde bilim insanları bir plastik parçasına yürümeyi öğretmeyi başardı. Ancak Pavlov’un deneyindeki yemek yerine burada plastiği hareket ettirmek için ışık kullanıldı.

Journal Matter’da yayımlanan araştırmaya göre Finlandiya’daki Tampere Üniversitesi’nden bilim insanları, bilgisayar programı kullanmadan ilk defa cansız bir nesneye hareket etmeyi öğretilebildiğini söyledi.

Yapılan deneyde gelişmiş polimer, yaklaşık saniyede 1 mm mesafe kat ederek, bir bahçe salyangozuyla aynı hızla yürüyebildi.

Üniversitenin kıdemli araştırmacısı Arri Priimägi, maddelerin hareket etmesi için hafızasının olması gerektiğini belirterek, “Madde ısıya maruz kaldığında, boya saydam kristal polimerin yüzeyini nüfuz ederek ortaya çıkıyor. Bu da hafızayı oluşturuyor” dedi.

“Araştırmamızın temelinde cansız bir maddenin herhangi bir şekilde basit bir şeyleri öğrenip öğrenemeyeceği sorusu soruluyor” diye ekleyen Priimägi, araştırmanın yumuşak robotik alanında fayda sağlamasını umduğunu belirtti.

Aalto Üniversitesi’nden Profesör Olli Ikkala, “Başta saydam kristal polimer, ışığa yanıt vermedi ama süreç içinde ve ışık rehberinde hareket etmeyi ve nesneleri tutmayı öğrendi” diye konuştu.

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.