Uyumak için zihni sakinleştiren 5 yöntem - Azınlıkça
Yaşam

Uyumak için zihni sakinleştiren 5 yöntem

uyku

Hangimiz mışıl mışıl uyumak ve dinç kalkmak istemez ki! İyi bir uykunun insan sağlığına olumlu etkisi biliniyor.

Ahval’in haberine göre çoğu insan, bir önceki gece nasıl uyuduğu sorusunu birbirilerine soruyor. Öyle ki uyku kalitesini ölçmek için akıllı saatler son dönemde popüler hâle geldi.

İş hayatının stresi ve çevre kirliliği gibi faktörler, yatağa uzandığınızda sizi hâlâ meşgul edebiliyor. Bir paradoks olarak geceleri uyumak için beyni susturmak zorlaşabiliyor.

Psychology Today’den psikolog Jade Wu, insanların yüzde 30’undan fazlasının yılın belirli dönemlerinde uykusuzluk sorunu yaşadığını söylüyor ve genel uykusuzluk oranının son yıllarda arttığına işaret ediyor.

Ancak Wu, uykuya dalmadan önce zihni sakinleştirmek için beş ipucu olduğunu söylüyor ve bunları şöyle açıklıyor:

1- Kendinize gün boyunca bir “kaygı penceresi” verin

Bu, gün içinde kaygılanmak için programlama yapacağınız anlamına gelir. Kontrol edemediğiniz şeyler için kaygılanmaya yüzde 100 konsantre olun ve bunun için özel olarak gün boyunca yatmadan önce 15-30 dakikalık bir bölüm ayırın.

2- Düşüncelerinizi beyninizden kâğıda aktarın

“Kaygı penceresi” yeterli değilse veya özellikle stresli bir gün geçirdiyseniz, hareketli düşüncelerinizi beyinden indirmek yararlı olabilir.

Bazen keşfedilmeye değer kaliteli düşünceler varsa, onları günlüğüme yazarım. Ancak tüm cümleleri yazmanız gerekmez. Derin, şiirsel ya da gramer olarak doğru olmak zorunda değilsin. Peçete üzerine çizilen düşünce parçaları bile işe yarayabilir. Mesele, düşüncelerinizi not almak, böylece beyninizin unutamayacağınızdan emin olmanız.

3. Kendinizi bir sahnenin içinden geçirin

Düşüncelerinizin ne kadar hızlı toplandığını hiç fark ettiniz mi? Beyinlerimiz, kelimeleri kullanarak hikâyeler anlatmakta çok başarılıdırlar. Onlara izin verirsek, beyinlerimiz saatte 100 mil hızla bu hikâyeler boyunca yarışabilir, böylece herhangi bir hikâye trenden inmeyi çok zorlaştırır.

Aklınızdaki bir sahne aracılığıyla kendinizle konuşurken, temposu yavaşlatmak ve kontrol etmek ise çok daha kolaydır.

Hayalinizdeki bir evde odadan odaya veya en sevdiğiniz bir parkta ağaçtan ağaca yürümek için zaman ayırabilirsiniz. Sahneye tam olarak girmeye çalışın ve beş duyuyu da kullanın.

4- Zihninizden çıkın ve vücudunuza girin

Zihninizi hayali bir sahnede yürütmek yerine vücudunuzda gezdirebilirsiniz.

Nefesini fark etmeye başla. Yapmanız gereken tek şey, sürüşe çıkmak ve nasıl bir his olduğunu görmek. Ne zaman düşüncelerinizle dikkatiniz dağılırsa, yavaşça buraya demir atmak için kendinizi nefes almaya geri getirin.

5- Bir sesli kitap veya podcast dinleyin

Bazen, kendinizi çok yıpranmış hissedebilirsiniz. Eğer beyniniz hikâyeler anlatmakta ısrar ediyorsa, onu şımartın ve farklı bir hikâye anlatarak rahatsız edici düşüncelerden uzaklaştırın.

Sesli kitaplar ve podcastler bunun için çok yardımcı olabilir. Çok yoğun ses efektleri, agresif sesler veya hızlı şarkılar olmadan, genel olarak bir şey seçin.Sesli kitap veya podcast uygulamanıza yaklaşık 30 dakika boyunca bir uyku zamanlayıcısı ayarlayın.

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et