Kanserden korunmak için nasıl beslenmeliyiz? - Azınlıkça
Yaşam

Kanserden korunmak için nasıl beslenmeliyiz?

Kanserden korunmak için nasıl beslenmeliyiz?

Hepimiz mutlaka merak edip sormuşuzdur. Kanserden korunmak için nasıl beslenmeliyiz? Son yıllarda sağlıkla ilgili en çok sorulan sorulardan biri bu.

Uzun yıllar beslenme ve kanser ilişkisi üzerine laboratuvar çalışmaları yapan Dr. Semir Beyaz, bu konu ile ilgili dolaşan bilgi kirliliği konusunda uyarıyor ve “Keşke size, kanserden korunmak için bir besin listesi verebilseydim” diyor. 

Antalya’da düzenlenen Onkolojide İz Bırakanlar Zirvesi, kanser uzmanlarını bir araya getirdi. Prof. Mustafa Samur anısına düzenlenen zirvede, Türkiye’de ve dünyada kanser alanında yaptığı çalışmalarla adını duyurmuş uzmanlar, teşhis ve tedavilerinde gelinen son durumu tartıştı.

Kongreye, Cold Spring Harbor Laboratuvarı’nda beslenme ve kanser alanında önemli çalışmalar yapan Dr. Semir Beyaz da katıldı. Dr. Beyaz’ın çalışmalarından biri de yağlı beslenmenin kanser oluşumuna etkileri.

Ancak Dr. Beyaz, kanserden korunmak konusunda beslenme ile ilgili kesin söylemlerden uzak durun uyarısında bulunuyor. “‘Yağlı yemeyin, şekerli yemeyin’ diyen kimseye inanmayın” diyen Dr. Beyaz, ‘beslenme konusunda bildiğimiz bir şey varsa o da çok az şey bildiğimizdir’ diyor adeta.

Sözcü’den Eser Akgül’ün haberine göre, “Kanserden korunmada ne yazık ki işimiz şu an basit değil. Yani ben şu an kimseye ‘yağlı beslenmeyin’ demem. Eğer bilimsel bir kanıtı yoksa, “Yağlı yemeyin, şekerli yemeyin” diyen kimseye de inanmayın” diyen Beyaz, devam ediyor: 

“Benim bu alanda bilimsel çalışmalarım olmasına rağmen, bunları size söyleyemem çünkü vücudumuzun yağa, şekere, karbonhidrata, proteinlere, vitaminlere ihtiyacı var. Bunların kombinasyonları, alınış şekli, vücudumuzda bize özgü mekanizmalarla nasıl bize entegre oldukları hastalık ve sağlık durumunu etkiliyor. Mesela hamburger ve kolalı içecekler metabolizmayı büyük oranda etkiliyor. 100 kişiyi böyle beslerseniz hepsi obez olacak diye bir kural yok; 50’si olabilir, 50’si olmaz. Çünkü farklı metabolik geçmişlere sahiplerdir. Ama şeker ve karbonhidrat, sürekli ve yoğun olarak alınması durumda, vücudun kurallarını değiştirebiliyor. Biz bu kuralların ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz ve bunu anlarsak hastalık durumlarını değiştirebiliriz.”

Beslenme konusunda bazı şeyleri bildiklerini ama çok şey bilmediklerini dile getiren Doktor Beyaz, “Sorumlu bir bilim insanı olarak ‘şunu ye, bunu yeme’ dememeniz lazım. Ben hep böyle öneriler vermekten kaçınırım. Herkes kolay bir cevap ister ama kanser, beslenme gibi konularda ne yazık ki kolaycılık yok” ifadelerini kullandı.

Sağlıkta farkındalığı yaratmanın önemli olduğuna dikkat çeken Semir Beyaz, şöyle devam etti:

“Burada da bilimsel bir iklim yaratmamız lazım. Şimdi hurafelerden medet umuyoruz, şimdi sadece kanser olduğumuz zaman kansere ilaç bulunup bulunmadığını soruyoruz. Ama şunu sormuyor kimse ‘kansere ayrılan bütçe nedir, ülkenin kanserde sağlık politikası nedir?’ Tamam yol, okul, bina yapmak önemli ama sağlık en önemlisi. Bu bilinci topluma yaymamız lazım. İnsanların sadece hasta oldukları zaman ‘doktor bana ilaç ver’ dememesi lazım. Ben ve öğrencilerim gece gündüz laboratuvarda çalışıyoruz; hem bir merak duygusuyla hem de insanlara faydamız olsun diye. Bir bilgi birikiminin üzerinde, kritik düşünerek çalışıyoruz. Ve buluşlar zaman alır. Keşke ben size bugün ‘bunu yerseniz şu olur’ diye size kanserden korunmak için bir liste verebilseydim ve hepimiz sağlıklı bir şekilde yaşayabilseydik. Ama böyle bir şey şu an mümkün değil.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et